Nedjelja, 10 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonU Tuzli svečano obilježen Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine

U Tuzli svečano obilježen Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine

Polaganjem cvijeća na spomen obilježjima, defileom kroz Tuzlu, te svečanom akademijom danas je u Tuzli obilježen Dan Armije Republike BiH. Svečanosti je, uz zvaničnike Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona, prisustvovao i veliki broj građana, članova boračkih udruženja i saveza, predstavnika političkog i društvenog života.

Obilježavanje je započelo odavanjem počasti na spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli, a delegacije su cvijeće položile na Spomeniku poginulim braniteljima Tuzle i Bosne i Hercegovine 1992-1995. godina,  Spomeniku zlatnim ljiljanima, Partizanskom spomen obilježju i Mezarju/groblju civilnih žrtava rata.

Nakon polaganja cvijeća uslijedio je defile učesnika manifestacije sa više stotina učesnika.

Na svečanoj akademiji koja je upriličena u sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli  naglašena je važnost obilježavanja ovog datuma i čuvanja istine o odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Uz čestitke bivšim pripadnicima Armije Bosne i Hercegovine premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je uputio čestitke svim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, ali i građanima Tuzlanskog kantona naglašavajući da je nemjerljiv doprinos koji su građani ovog kraja dali u odbrani Bosne i Hercegovine.

„Formiranje Armije Republike Bosne i Hercegovine u vremenu i kontekstu u kojem je ona nastala jedan je od najvećih poduhvata u historiji Bosne i Hercegovine. Na današnji dan, tridesetjednu godinu kasnije, u kontekstu današnjih događaja želimo još snažnije iskazati našu podršku bivšim borcima i boračkim porodicama, ali i naše opredjeljenje da u miru nastavljamo graditi Bosnu i Hercegovinu, zemlju ravnopravnih građana, za kakvu su se i oni borili. Također, danas se sjećamo hrabrih momaka i djevojaka koji su dali svoje živote za Republiku Bosnu i Hercegovinu, ali i izražavamo zahvalnost svim živim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji su evo i ovdje danas sa nama,, a zahvaljujući čijem angažmanu smo danas u prilici da živimo u slobodi i da gradimo društvo kakvo ono treba da bude“, istakao je premijer Halilagić.

Nakon defilea u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli je upriličena svečana akademija posvećena današnjem prazniku.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO