Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHOd početka maja lakše do penzije u FBiH, za podnošenje zahtjeva trebat...

Od početka maja lakše do penzije u FBiH, za podnošenje zahtjeva trebat će manje papirologije

Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje obavještava sve osiguranike i korisnike prava, da počev od 01.05.2024. godine, svi podnosioci zahtjeva za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, te izdavanje uvjerenja i potvrda o podacima o kojim se vodi službena evidencija, neće biti u obavezi uz zahtjev prilagati potvrdu o mjestu prebivališta – CIPS potvrdu, rodni list i uvjerenje o državljanstvu.

Nakon inicijative ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Edina Forte, Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje je intenzivirao saradnju sa IDDEEA-om, te razvio aplikativno rješenje preko kojeg ima uvid u podatke iz evidencije koju u ime izvornih organa vodi IDDEEA, pri tome poštujući sve sigurnosne elemente u vezi sa zaštitom ličnih podataka, uz bitnu napomenu da se sam uvid vrši nakon prethodno pribavljene saglasnosti samog podnosioca zahtjeva. Također, obzirom na činjenicu da se o podacima koji se tiču radnog odnosa osiguranika vodi službena matična evidencija osiguranika, počev od 01.05.2024. godine, uz zahtjev neće biti potrebno dostavljati ni rješenje o prestanku radnog odnosa (izuzetak osiguranici policijski službenici i vojni osiguranici Ministarstva odbrane BiH).

Sve navedeno rezultat je niza poduzetih aktivnosti od strane menadžmenta Federalnog zavoda, a sve sa ciljem unapređenja poslovanja i olakšavanja pristupa ostvarivanju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja kroz pojednostavljivanje procedura i ubrzanje procesa ostvarivanja svih prava, povećanje transparentnosti rada, otvaranja Zavoda prema krajnjim korisnicima, u okviru borbe za administraciju bez papira i čekanja u redovima.

fzmiopio

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO