Utorak, 5 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonGrađani u TK godišnje uplate do 3,5 miliona KM za zdravstvene premije,...

Građani u TK godišnje uplate do 3,5 miliona KM za zdravstvene premije, ali bi to moglo biti ukinuto

Građani Tuzlanskog kantona godišnje na račun Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja uplate do tri i po miliona KM, po osnovu premije zdravstvenog osiguranja, a koja po osiguraniku iznosi 20 maraka. Određene kategorije su ranije oslobođene plaćanja, a uskoro bi se to moglo odnositi na sve osiguranike.

Naime, zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona Lejla Vuković i Smajo Mandžić na decembarskoj sjednici tog zakonodavnog tijela uputili su inicijativu na osnovu koje će svi osiguranici biti oslobođeni plaćanja premije zdravstvenog osiguranja, među građanima poznatija kao “markica”.

Riječ je o iznosu od 20 KM koji građani na godišnjem nivou uplaćuju na račun Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, na osnovu participacije koja je regulisana federalnim propisima, a odnosi se na manipulativne troškove zdravstvene zaštite koji se javljaju prilikom dolaska pacijenata u određene zdravstvene ustanove.

“Građani Tuzlanskog kantona na osnovu federalne odluke o plaćanju participacije u obavezi su na godišnjem nivou uplaćivati iznos od 20 KM. Ukoliko jedna osoba za sebe uplaćuje taj iznos, priznat ćemo da on nije veliki, međutim, kada u jednoj porodici uplaćuje naprimjer pet osoba, onda dolazimo do sume od 100 maraka. Smatramo da bi ukidanje plaćanja premije zdravstvenog osiguranja na teret osiguranika bilo od velikog značaja za njih”, kazala je Lejla Vuković za Klix.ba.

Lejla Vuković (Foto: A. K./Klix.ba)

Lejla Vuković (Foto: A. K./Klix.ba)

Na osnovu jedne od ranijih inicijativa Vuković, plaćanja premije zdravstvenog osiguranja oslobođeno je nekoliko kategorija, među kojma su djeca i nezaposlene osobe. Prema aktuelnom prijedlogu, iznos koji građani uplaćuju, a on ukupno iznosi do tri i po miliona maraka, izdvajao bi se iz kantonalnog budžeta.

“Takva odluka ne bi u znatnoj mjeri utjecala na budžet Vlade Tuzlanskog kantona, a također izmjenu ne bi osjetio ni Kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja. Nakon podnošenja inicijative mi još uvijek nismo dobili nikakav odgovor te sada ne znamo da li će ona u konačnici ići kao jedna od mjera novog saziva Vlade Tuzlanskog kantona, koji treba biti formiran, ili na neki drugi način. Na idućoj sjednici skupštine ću svakako ponovo postaviti pitanje u vezi sa donošenjem odluke, odnosno dokle se došlo sa inicijativom”, dodala je Vuković.

Ovakav vid plaćanja premije zdravstvenog osiguranja nije zastupljen u svim kantonima u Federaciji Bosne i Hercegovine. Naprimjer, u Sarajevskom kantonu uplata premije na godišnjem nivou se ne vrši, već pacijenti prilikom svakog odlaska ljekaru uplaćuju određene iznose participacije koji na kraju mogu biti i veći od 20 KM. Ukoliko vlast u Tuzlanskom kantonu na kraju prihvati inicijativu, tamošnji osiguranici naći će se u povoljnijem položaju.

Benefiti za osiguranike, ali i poslodavce

U kontekstu dobrobiti građana, pokrenutu inicijativu podržavaju i u Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.

“Tuzlanski kanton ne može utjecati na federalne propise kojima je regulirana uplata premije zdravstvenog osiguranja i mislim da će inicijativa koju su pokrenula dva skupštinska zastupnika imati svoje pozitivne efekte kada su u pitanju naši osiguranici. S druge strane, time će se smanjiti i poslovi poslodavcima koji vrše generalne uplate za svoje radnike, u smislu plaćanja premije zdravstvenog osiguranja u našem kantonu”, kazao je za Klix.ba direktor Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja Denis Husić.

Denis husić (Foto: A. K./Klix.ba)

Denis husić (Foto: A. K./Klix.ba)

Premija zdravstvenog osiguranja među građanima je poznatija kao “markica” koja se zapravo lijepila na papirnate zdravstvene legitimacije kao dokaz o uplati 20 KM. Međutim, ove markice su otišle u prošlost kao i konvencionalne zdravstvene legitimacije zbog informatiziranja zdravstvenog sistema i uvođenja elektronskih iskaznica.

“Važno je reći da je naplata participacije i dalje prisutna, a za nosioce zdravstvenog osiguranja je dovoljno da u određenim mjestima naplate uplate 20 KM za sebe i ostale članove porodice, koji imaju obaveze plaćanja. To je sada dovoljno, bez donošenja uplatnice i dokaza o plaćanju u Zavod zdravstvenog osiguranja TK jer elektronski zdravstveni sistem koji je pokrenut to prepoznaje”, ističe Husić.

E-iskaznice preuzelo 300 hiljada osiguranika, već se osjete benefiti novog sistema

Uspostava kompletnog informatiziranog zdravstvenog sistema u Tuzlanskom kantonu je ostvarena 31. decembra prošle godine, a benefiti se već osjete. Pri uspostavi sistema izvršena je i izrada elektronskih zdravstvenih iskaznica, a na osnovu zahtjeva osiguranika dosad je izdato njih 300 hiljada.

“Elektronska iskaznica je zapravo ulaznica u zdravstveni sistem TK, a povodom toga smo uradili veliki posao. Sada je ostalo između 10 i 20 posto osiguranika koji bi trebali aplicirati za besplatno izdavanje iskaznica. S druge strane, sada imamo i čistu bazu podataka naših osiguranika u smislu njihovih prava te plaćanja doprinosa i prava pristupa zdravstvenoj zaštiti jer smo se ranije u znatno većoj mjeri morali oslanjati na Poresku upravu”, nastavlja Husić.

Sjedište Zavoda zdravstvenog osiguranja TK (Foto: A. K./Klix.ba)

Sjedište Zavoda zdravstvenog osiguranja TK (Foto: A. K./Klix.ba)

Tuzlanski kanton danas pored e-legitimacija ima i uspostavljen ambulantni i bolnički informatički sistem koji su integrisani svim adekvatnim pristupnim modulima, koji zdravstvenim radnicima prvenstveno omogućavaju informatičko upravljanje sistemom zdravstvene zaštite, u smislu pristupa pacijenta te svih njegovih relevantnih općih i zdravstvenih podataka.

“Mi smo uspostavili i sisteme elektronskog recepta, odobravanja ortopedskih pomagala i uputnica, kao i kruženja te unošenja dijagnostičkih pretraga, među kojima su prvenstveno CT, magnetna rezonanca te oftamoloških i usluga mamografije, papa testova i slično. Shodno tome, onaj prazan hod koji su pacijenti imali sada je postao prošlost, a osiguranici svoje poslove završavaju u jednom ili dva dolaska u zdravstvenu ustanovu”, navodi Husić.

Uspostavom elektronskog sistema došlo je i do rasterećenja Zavoda zdravstvenog osiguranja TK s obzirom na to da više ne postoje ovjere određene dokumentacije, među kojima su bile i ovjere zdravstvenih legitimacija.

Prema ranijim procjenama, Zavod zdravstvenog osiguranja TK bi na osnovu informatiziranog sistema na godišnjem nivou trebao ostvarivati uštede od okvirno pet miliona KM. Pojedinačne procjene za dosadašnji period njegove primjene će biti poznate naknadno, jer je riječ o veoma svježem procesu.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO