Nedjelja, 26 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiRegionSnažno nevrijeme s gradom pogodilo Sloveniju, meterolozi upozoravaju mogućnost oluje i u...

Snažno nevrijeme s gradom pogodilo Sloveniju, meterolozi upozoravaju mogućnost oluje i u BiH

Glavni grad Slovenije danas je pogodilo olujno nevrijeme praćeno gradom veličine jajeta, a meteorolozi upozoravaju na mogućnost snažnog nevremena sve do 20 sati. Slične prognoze su i za BiH.

Kako javljaju mediji u Sloveniji, u narednim satima bit će vrlo raznoliko u pojedinim dijelovima Slovenije, posebno u Koruškoj, Štajerskoj, Pomurju i središnjoj Sloveniji.

Prema posljednjim proračunima, glavno nevrijeme kretat će se širom Slovenije između 15 i 20 sati. Meteorolozi upozoravaju i na opasnost od grmljavine, obilnih pljuskova, udara groma i grada. Zbog visokih temperatura i mogućnosti lokalnog nevremena, slovenačka agencija za okoliš izdala je narandžasto upozorenje za jugoistok zemlje.

“Jugoistočno od Ljubljane formirala se vrlo jaka predfrontalna oluja koja već ponegdje širi tuču” prenosi Meteoinfo.

Bh. meteorolozi upozoravaju da kreće destabilizacija atmosfere iznad brdsko planinskih krajeva srednje Bosne. U narednim satima ovi sistemi će jačati i vjerovatno prerasti u oblake koji će donijeti nevrijeme uz grad, jaku kišu i jak vjetar i to u dijelovima sjeverne, sjeveroistočne i dijelom srednje i istočne Bosne.

Večeras stiže i fronta koja okončava talas vrućina i donosi osvježenje koje će se osjetiti za vikend.

“Obzirom na ogromnu toplinu i visok postotak vlage, neka ne iznenade lokalno i snažna nevremena uz krupan led, olujan vjetar. Najveća opasnost za to danas postoji na sjeveru i sjeveroistoku Bosne, naročito pogranična područja sa Hrvatskom. Najžešće će biti u Hrvatskoj gdje se očekuju razorne oluje u nastavku dana”, javljeno je bhmeteo.ba.

U BiH na snazi je narandžasto upozorenje zbog bojazni od jakih pljuskova praćenih grmljavinom te lokalnom pojavom grada. Narandžasto upozorenje na snazi je danas i sutra.

(Klix)

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO