Slovenci spremaju nove izmjene zakona za zapošljavanje stranaca

Slovenačko ministarstvo rada predlaže izmjene zakona radi omogućavanja sezonskog rada stranim radnicima u turizmu i ugostiteljstvu, ne samo u poljoprivredi i šumarstvu. Predložene izmjene usklađuju se s EU direktivom o visokokvalifikovanom zapošljavanju državljana trećih zemalja.

Javna rasprava traje do 6. februara, a promjene uključuju smanjenje minimalnog trajanja ugovora na šest mjeseci i prilagođavanje zarade za visokokvalifikovane strane radnike. Ministarstvo rada također planira dopustiti strancima iz drugih razloga da se zaposle na osnovu dozvole za privremeni boravak.

Mnogi smatraju da će ovo dovesti do novog masovnog odlaska preostale domaće radne snage, naročito jer je bh. građane Slovenija već godinama “obećana zemlja”.

Najčešče ovdje pronalaze poslove u fabrikama, transportu, trgovini i u građevinskom sektoru.

Do kraja novembra prošle godine tamo je zaposleno 12.099 državljana BiH posredstvom Agencije za zapošljavanje BiH, a godinu dana ranije čak 18.312.

Takođe, podaci Agencije pokazuju da su od 2013. do 2021. dozvolu za rad u Sloveniji dobila ukupno 78.042 radnika, dok je rekorder po broju izdatih dozvola  2021. godina kada je 19.575 radnika iz Bosne i Hercegovine dobilo dozvolu za rad u ovoj zemlji.

Kako za BUKU kažu u Agenciji i u 2024. godini je planiran nastavak posredovanja u zapošljavanju naših državljana, na osnovu višegodišnjih potreba, zaključuju da će u Sloveniji i dalje biti traženi vozači, varioci, zidari, pomoćni građevinski radnici, armirači, fasaderi, elektroinstalateri, električari, različita zanimanja u proizvodnoj industriji…

Za Sloveniju u 2023. godini je bila propisana minimalna bruto naknada od 1203,36 eura, a još uvijek nije objavljena minimalna naknada za 2024. godinu.

(Buka)


Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *