Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiCrna hronikaOsumnjičeni za ubistvo Danke učestvovao u potrazi za njom, tijelo još bilo...

Osumnjičeni za ubistvo Danke učestvovao u potrazi za njom, tijelo još bilo u vozilu kada ih je Dankin otac zaustavio i pitao da li su je vidjeli

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić otkrio je užasavajuće detalje ubistva dvogodišnje Danke Ilić koje su osumnjičeni S.J. i D.D. iznijeli policiji nakon što su priznali ubistvo. Rekao je kako je potraga završena i da se sada traga za njenim tijelom. D.D. je upravljao automobilom Fiat Panda kada su udarili Danku, S.J. je izašao i ubacio u automobil. Jeziv podatak je da je S.J., nakon što je bacio Dankino tijelo na deponiju, učestvovao u potrazi s njom.

Ministar Gašić je iznio još jedan šokantan detalj. Otac malene Danke je, vozeći se svojim vozilom, zaustavio Fiat Pandu i pitao D.D. i S.J. da li su vidjeli djevojčicu, odgovorili su da nisu iako se ona nalazila u zadnjem dijelu vozila na alatu.

Dvojcu je određeno 48-satno zadržavanje i terete se za Teško ubistvo.

Detalji kretanja ubica

Ministar je iznio retrospektivu svih događaja:

– Majka je Ivana Ilić je u 13.10 sa djecom došla u Banjsku. Djeca su se igrala u dvorištu. Posljednju sliku je poslala u 13.22. Sin joj je tražio vodu koja je bila u kolima, a dok je otišla do kola i vratila se, vidjela je da Danke nema. Pozvala je muža u 13.41, a onda u 13.45 policiju koja je na lice mjesta izašla u 13.59 i odmah krenula u potragu.

– Sistem Potraži me aktiviran je 18.57 sati

– Od 13.45 do 13.52 Danka je izašla iz dvorišta i kretala se asfaltom, što potvrđuju dva očevica. Majka je u 13.50 vidjela bijeli automobil i muško lice za koje se kasnije ispostavilo da je riječ o vozilu Fiat Panda u kojem su bili osumnjičeni.

“Prema iskazu jednog od osumnjičenih, oni su bili na radnom zadatku gdje su trebali provjeriti šaht u Ozrenskoj ulici. Kretanje sporednom ulicom je zabilježeno kamerama i trajalo je do 13.35, a kod kapije kuće se zasutavilo 13.50 što se poklapa s vremenom nestankom Danke”, rekao je ministar.

Ubistvo i skrivanje tijela

Dodaje da je vozilo kojim su ubili Danku stajalo kod kapije dvije i po minute zbog potrebe za toaletom, a 30-40 metara dalje su udarili Danku.

Vozilom je upravljao D.D., a suvozač S.J. je uzeo Danku bez svijeti i prebacio u zadnji dio vozila preko alata. Tokom vožnje dogovorili su se da tijelo bace.

“Otac djevojčice zaustavio ih je u 13.57 sati i pitao da li su vidjeli djevojčicu na što su negativno odgovorili. Po izlasku iz Banjskog Polja u 14 sati zaputili suse Starobanjskim putem i prilikom dolsaka na deponiju S.J. je uzeo dijete i bacio ga na smeće. Tu su se zadržali 1,41 minutu. D.D. je čuvao stražu. Nakon toga su se vratil i u firmu i ostavili vozilo”, rekao je ministar Gašić te dodao: “O hladnokrvnosti zločina svjedoči da je S.J. po pozivu direktora istog dana otišao u Banjsko Polje da trži djevojčicu svjestan da je hladnkrvno usmrtio”, istakao je”.

Otkrivanje vozila Vodovoda

Naveo je i to kako su pratili kretanje majke od izlaska iz stana u Boru do dolaska u Banjsko Polje te poredili s kretanje mdrugih lica koja su se kretala istom trasom u tom periodu. Provjeravali su kada je nastala tačno fotografija koju je slala suprugu jer su na taj način mogli saznati koliko dugo je Danka bila vanvidokruga majke.

Istog dana sa 10 kuća su skinuti snimci nadzornih kamera. Automobil koji su osumnjičeni vozili imao je GPS i njihovo kretanje im je odmah bilo interesantno jer se normalno kretalo a potom 150 metara od mjesta gdje su se zaustavili kod dvorišta porodice Ilić prešli za pet i po minuta.

Naveo je kako je prostor od 10 kilometara pretražen dronovima, helikopterima, te pješke u čemu u učestvovali spasioci, žandarmeri, građani, vatrogasci i potražni psi.

“Svaki šaht, podrumi  zamrzivač su pregledali.Nismo mogli da isključim otmicu djeteta, trgovinu ljudima ili da dijete neko noije udario automobilom. Nadali smo se da će biti živa”, rekao je.

Primili su, kaže, na stotine poruka i poziva i sve je bilo provjereno.

Zahvalio se roditeljima, posebno majci Ivani koju su više puta saslušali.

Naveo je i to kako je jedan policijski službenik pod disciplinskim postupkom jer je odavao informacije tabloidima i advokatima. On je pao na poligrafu.

(N1)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO