Srijeda, 1 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiRegionOd ponoći vrijede nova pravila na granicama u zemljama EU

Od ponoći vrijede nova pravila na granicama u zemljama EU

Od ponoći su krenule kontrole na hrvatsko-slovenskoj granici, što znači da granicu više nećemo moći prelaziti bez prisustva policije i ikakvih kontrola kao što je to bio slučaj posljednjih gotovo deset mjeseci koliko je Hrvatska u Schengenu.

Reporteri hrvatskog portala „Index“ prošli su granicu bez problema, niko im nije tražio dokumente, samo su stali na trenutak i slovenski policajac ih je propustio nakon vizualne kontrole.

Kako vidimo iz prve ruke novi režim za hrvatsko-slovenskoj granici, veliki broj vozila se uopće ne zaustavlja. Kada ih slovenski policajac i zaustavi, uglavnom samo pogleda tko je u automobilu, rijetko traži dokumente.

Dok smo bili tamo stvorila se kolona od maksimalno 5, 6, automobila, ali je brzo prošla.

Što s autobusima?

Autobusi također prolaze bez većih problema granicu. Slovenski policijski službenik uđe u autobus ponekad, ali prema onome što smo vidjeli jutros, sve samo nabrzinu pogleda i već kroz par minuta autobus kreće dalje.

Kako je Index i najavljivao, slovenska policija ne obavlja detaljnije kontrole svakog vozila. Velika većina vozila prolazi tek uz kratki vizualni pregled pri čemu se vozila, kada je gustoća prometa manja, ni ne zaustavljaju potpuno. Tek rijetka vozila policajci izdvajaju i obavljaju kontrolu dokumenata i, po potrebi, vozila.

Podsjetimo, Slovenija je uvela privremenu graničnu kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom, koja će za početak trajati do 30. oktobra s mogućnošću produženja.

Za državljane Europske unije i dalje će biti otvoreni svi granični prijelazi, no oni iz trećih zemalja moći će, dok traje novi režim, prelaziti samo preko 12 cestovnih i 7 željezničkih prijelaza.

Odluku je Slovenija dovela nakon što je slične mjere njoj uvela Italija, a i Italija i Slovenija povratak kontrola na granice pravdaju povećanim rizikom od terorizma u Europi nakon napada Hamasa na Izrael i terorističkih napada koji su uslijedili u Belgiji i Francuskoj. Također, kontrole na svojim granicama uvele su Austrija i Njemačka, piše Index.

(Index.hr)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO