Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiRegionHrvatska od ponoći uvodi euro i ulazi u Šengen

Hrvatska od ponoći uvodi euro i ulazi u Šengen

Hrvatska će od ponoći nizom aktivnosti obilježiti istovremeni ulazak u šengenski prostor i eurozonu, što su bili strateški ciljevi Zagreba od ulaska u Evropsku uniju prije nepunih deset godina.

U noći s 31. decembra na 1. januar, ministar finansija Marko Primorac i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić učestvovaće ispred zgrade Hrvatske narodne banke u Zagrebu u prigodnom programu obilježavanja članstva u eurozoni, odnosno prelaska na euro kao zvaničnu valutu.

Tom prilikom će, između ostalog, na obližnjem bankomatu prvi put podići euro.

Istovremeno, ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović i ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman biće na graničnim prelazima Bregana, sa Slovenijom, i Goričan, s Mađarskom.

Simboličnim skidanjem table, podizanjem rampe i označenim zelenim svjetlom slobodnog prolaska na mjestu nekadašnje granične kontrole u ponoć će se obilježiti ulazak Hrvatske kao 27. članice, u najveće područje slobodnog kretanja u svijetu.

U nedjelju, 1. januara, premijer Andrej Plenković će s predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i sa slovenačkom premijerkom Natašom Pirc Musar, obilježiti članstvo Hrvatske u šengenskoj zoni susretom na Bregani.

Potom će premijer i predsjednica EK kafom u centru Zagreba, koju će platiti u eurima, simbolično obilježiti hrvatsko članstvo u šengenskoj eurozoni.

Ulaskom Hrvatske u najveće područje bez granica na svijetu ukidaju se granične kontrole na svim njenim granicama prema zemljama EU, dok granice prema Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori postaju spoljašnje granice EU.

Od 1. januara ukidaju se 73 kopnena granična prelaza i 12 graničnih prelaza na moru, dok će iz tehničkih razloga, kontrole na aerodromima biti ukinute od 26. marta.

Za državljane Srbije i drugih susjednih zemalja koje nisu u EU (BiH i Crna Gora) ulazak Hrvatske u Šengen ne donosi promjene u proceduri prelaska granice jer je Hrvatska i do sada primjenjivala šengenska pravila, ali će biti izmjena kada je riječ o njihovom boravku u Hrvatskoj, koji od 1. januara 2023. ne može biti duži od 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana.

Ulaskom Hrvatske u eurozonu, hrvatska valuta kuna odlazi u prošlost, a mijenja je euro. 

Građani će, međutim, do 15. januara moći da plaćaju i u kunama, ali bi kusur trebalo da dobijaju u eurima.

Do kraja 2023. novčanice i kovanice kuna moći će da se zamijene za euro u poštama, poslovnim bankama i poslovnicama Fine, a potom od 2024. samo u Hrvatskoj narodnoj banci.

(BHRT)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO