Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiRegionBez turista iz BiH nema uspješne sezone na Makarskoj rivijeri

Bez turista iz BiH nema uspješne sezone na Makarskoj rivijeri

Recesija u Evropi, kiša, porast cijena, ali i negativna kampanja prema odmoru u Hrvatskoj, neki su od faktora u kojima susjedi mogu tražiti krivce za loš start turističke sezone 2023. godine.

BROJNI PROGRAMI

Bar tako kažu podaci iz Turističke zajednice Makarska. Naime, kako tamošnji mediji pišu, u prvoj polovini juna dnevno je ostvareno više od pet hiljada noćenja, dok je prošle godine eVisitor bilježio blizu sedam hiljada noćenja. Radi se o minusu od gotovo 25 posto.

Najveći i najdramatičniji podbačaj bilježi se kad je riječ o njemačkim turistima. Prošle godine u ovo doba su ostvarili oko 1.300 noćenja, a ove godine blizu 700, što je pad od skoro 50 posto. Ostala emitivna tržišta drže se manje-više na sličnim brojkama, pa tako i ona najbrojnija, poljsko i bosanskohercegovačko, piše Makarska-danas.

Međutim, voditelj marketinga i manifestacija Turističke zajednice Makarska Tonči Lalić za Oslobođenje kaže da sezona i nije toliko loše počela.

image

– Evo, Makarska je okupana suncem i ljeto je počelo nakon dosta kiše koja je padala u svibnju i početkom lipnja. Možemo se sad pohvaliti da je dosta turista pristiglo. Istina, nešto manji broj je bio prethodnih dana zbog lošeg vremena. Mada, generalno govoreći od Nove godine do danas Makarska je u plusu. Nadamo se da će tako ostati. Sezona prava kreće baš sada, tako da u Makarskoj imamo prvu ribarsku večer. Bit će ove godine puno manifestacija, koncerata, ustvari za svakoga ponešto. Ne nudimo samo more, sunce, plaže, izlete na otoke… pa će svi oni koji dođu u Makarsku zaista uživati u ljetu, kazao je Lalić.

Izražava nadu da će turistička sezona biti još bolja uprkos poskupljenjima, inflaciji i svim ostalim faktorima koji su uzdrmali ne samo zemlje u regiji nego i cijeli svijet. Jasno mu je, kako kaže, da su cijene umnogome utjecale na sezonu, ali…

– Poskupjelo je sve i to ne samo kod nas. U cijelom svijetu je zabilježen porast cijena, inflacija i to otkako je krenuo rat u Ukrajini. Električna energija je enormno poskupjela u Hrvatskoj, a onda su i svi ostali morali poskupiti svoje usluge. Nadamo se da će taj rat u Ukrajini stati, jer je ostavio velike posljedice u cijelom svijetu, istakao je on i dodao da su uprkos skupoći Bosanci i Hercegovci, ipak, najvjerniji i najbrojniji gosti na Makarskoj rivijeri.

PRVI MAJ

Zanimljivo je da su državljani Bosne i Hercegovine bili najbrojniji gosti Makarske u pet mjeseci 2023. i to za čak 50 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

– Moram spomenuti da smo bez obzira na sve ove faktore koji utiču na sezonu, za Prvi maj najviše gostiju imali iz BiH. I to je jako dobro. Mnogi su naši višedecenijski gosti koji vole naše more, obale, miris… Nadamo se od kraja juna još većem broju naših dragih gostiju iz Bosne i Hercegovine. Bit će ove godine puno manifestacija, koncerata, ustvari za svakoga ponešto, ne nudimo samo more, sunce, plaže, izlete na otoke… pa će svi oni koji dođu u Makarsku zaista uživati u ljetu, ističe Lalić.

Čini se da su i mnogi turisti iz zapadnih zemalja jadransku obalu zamijenili ljetovanjem u Turskoj, Grčkoj, Španiji, jer prema podacima Eurostata iz 2022, 51 posto Hrvata nije moglo priuštiti sedam dana godišnjeg odmora izvan kuće.

(Oslobođenje)

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO