Petak, 26 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaSDP Kalesija: Građanke i građani Bosne i Hercegovine čestitamo Vam Prvi mart...

SDP Kalesija: Građanke i građani Bosne i Hercegovine čestitamo Vam Prvi mart – Dan nezavisnosti BiH

Jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Bosne i Hercegovine je  1 . mart Dan nezavisnosti .

Prvi mart za Bošnjake i sve one koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svoju domovinu, predstavlja Dan nezavisnosti, dan kada su građani BiH 1992. godine na referendumu odlučili o njenoj nezavisnosti.

Tada je voljom većine građana, Bosna i Hercegovina postala nezavisna i suverena država.

 Odluku o nezavisnosti donijeli su građani, referendumom, nakon čega je Bosna i Hercegovina postala i međunarodno priznata.

Prvog marta 1992., prije dvadesetijednu godinu, gotovo 64 odsto građana BiH potvrdno je odgovorilo na referendumsko pitanje “da li ste za to da BiH bude nezavisna država svih njenih građana i ravnopravnih naroda”. Referendum za nezavisnost BiH održan je na preporuku Arbitražne komsije međunarodne konferencije o Jugoslaviji.

 Iaoko postoji  usvojena inicijativa  u  Općinskom vijeću da se ovakvi datumi  obilježavaju  na dan kad se i desio  događaj , aktuelna  vlast  nastavlja sa  obilježavanjem ovako značajnog datuma  dan ranije.

Naime  obilježavanje  prvog marta je zakazano za  28  februar u 11 sati , radni dan , kada veliki broj  ljudi  radi ( za razliku  od njih  u  Općini)  i nije u  mogućnosti  prisustvovati  obilježavanju značajnog datuma .

Aktuelna vlast  izgleda da  bi najradije  u nedelju  26 febuara  malo  obilježila ovaj  značajan datum a onda da ne rade    dva tri dana.

Općinski  odbor  SDP a Kalesija  poziva  građanke i građane , da obilježe ovaj  značajni datum   PRVOG  MARTA  U 10 SATI   polaganjem cvijeća    na centralnom  spomen obilježju.

Monogi su  dali  živote  za ovu Bosnu i Hercegovinu  pa i mi  možemo  odvojiti vrijeme   da neradni dan dođemo i obilježimo ovaj značajni datum  .

GRAĐANI  KALESIJE,  BOSNE I HERCEGOVINE  ČESTITAMO VAM   DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE 

                                                                 

Savjet za informisanje SDP Kalesija

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO