Vlada TK: Sretan 1.mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Povodom obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić upućuje javnu čestitku u kojoj stoji:

„Drage Bosanke i Hercegovke, dragi Bosanci i Hercegovci,

U ime Vlade Tuzlanskog kantona i u svoje ime, svima nama želim sretan 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Ovaj svečani Dan, jedan je od najznačajnijih dana u godini.

To je dan kada se sjećamo historijskog 1. marta 1992. godine, referenduma na kojem su se moji roditelji, ali i 64% građana BiH, svih nacionalnosti, izjasnilo da žele da žive u nezavisnoj i suverenoj državi Bosni i Hercegovini.

Danas se sjećamo i godina koje su uslijedile nakon referenduma, godina u kojima je krvlju najboljih sinova Bosne i Hercegovine branjen i odbranjen taj izbor.

Bile su to godine, u kojima, uprkos međunarodnom priznanju, mnogi nisu vjerovali da se ova zemlja može odbraniti.

Taj zalog i tu žrtvu ne smijemo nikada zaboraviti, jer imati državu je privilegija, i osim prava to podrazumijeva i brojne odgovornosti od kojih ne smijemo bježati.

Čuvanje nezavisnosti Bosne i Hercegovine zadaća je naša i svih budućih generacija.  Obavezuju nas na to svi oni koji 1. marta 1992. godine nisu, u ime sumnjive sigurnosti, izabrali potčinjavanje.

Ovom datumu danas poklanjamo posebnu pažnju, istovremeno sa pogledima usmjerenim u budućnost.

Mi, nove generacije i novi naraštaji želimo da BiH bude država po mjeri svakog njenog građanina i zemlja koja će sa svim svojim vrijednostima sutra obogatiti zajedničku kulturnu i svaku drugu baštinu Evropske unije.

Na tom putu ohrabruje nas i status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Zbog toga nas danas želim još jednom pozvati pozvati da i u ovom teškom i vremenu, punom izazova, imamo povjerenja jedni u druge, i poput te 1992.godine, udružimo probosanske snage, oduprimo se podjelama i budimo ustrajni u izgradnji stabilne, moderne, evropske Bosne i Hercegovine, za kakvu su se naši roditelji izjasnili 1. marta 1992. godine.

Sretan vam Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine“


Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *