Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaOpćinsko vijeće Kalesija: Vijećnička pitanja i inicijative

Općinsko vijeće Kalesija: Vijećnička pitanja i inicijative

Na 25.redovnoj sjednici Općinskog vijeća Kalesija postavljena su nova vijećnička pitanja i inicijative.

MUJO MUJKIĆ (NIP) Dokle se došlo sa istragom za uposlenika Općine Kalesija kojeg je načelnik Sead Džafić u oktobru 2019.godine prijavio Tužilaštvu da je tražio mito od stranke/investitora H.S. u iznosu 21.000 KM?! Koji uposlenik je u pitanju? Da li je istraga potvrdila navode ili iste odbacila? Ako su isti odbačeni, da li je načelnik pokrenuo neki postupak protiv drugog uposlenika koji  ga je naveo da pokrene postupak prema Tužilaštvu? Gdje je investitor?!

OBRAZLOŽENJE

O ovom pitanju su pisali svi mediji u BiH, pa u prilogu ovog pitanja i obrazloženja dodajem tekst sa portala Klix.ba. Nadam se da ću, odnosno javnost Kalesije, dobiti odgovor na ovo pitanje. Ako se ne varam da se optužba, za čiji epilog javnost nije upoznata nikada, odnosila na šefa “Službe za prostorno uređenje, geodetske i imovinskopravne poslove”, koji nakon ove tužbe skoro bez prigovora radi sve po načelnikovom nalogu, pa na svakoj sjednici imamo tačku dnevnog reda koja se odnosi na načelnikove građevinske čestice –  koju je obrađivala, pripremala ili barem se konsultovalo sa tom tom Službom. Da li je to epilog svega?!
Zapravo, to je možda drugi epilog nakon prvog, kada je uposlenik koji je “otrkio aferu” postao savjetnik načelnika. Nakon neslaganja oko “važnih pitanja za Kalesiju”, savjetnik napušta poziciju, a prvooptuženi zasjeda na poziciju prvog saradnika općinskog načelnika. Sve kao u filmu. Nažalost po građane Kalesije, ovo je naša stvarnost. Korupcije  i mita u Kalesiji baš ko u filmu, pa se nadam da ćemo dobiti odgovor šta se desilo u pomenutom slučaju,,,  Barem da saznamo šta je sa investitora od kojeg je tražen mito. Da li je na kraju ostao u Kalesiji ili je, kao svi ostali investitori proteklih 7 godina, pobjegao glavom bez obzira.

AMIR KARIĆ (NIP) – INICIJATIVE:

Da Općina Kalesija u što kraćem periodu uplati finansijsku pomoć porodici Zulfić, odnosno na ime MERSUDIN ZULFIĆ zv. Šangajka.
Porodica Zulfić iz kalesijskog naselja Zates je 16.9.2023. u požaru ostala bez krova nad glavom, te su u toku radovi na sanaciji kuće, a akciju od samog početka vode Zulfićeve ratne kolege, a mjesec i 12 dana od požara – JOŠ NIKO IZ OPĆINE NIJE OBIŠAO PORODICU ZULFIĆ. Napominjem da se radi o porodici RVI, koji stanuje sa suprugom i blizancima koji sada imaju 14 mjeseci.

OBRAZLOŽENJE  

-16.09.2023 u ranim jutarnjim satima izgorila je kuća porodice Zulfić.
Mersudin, koji je RVI bez jedne noge, njegova supruga Duda, te dvoje djece – blizanci (u tom trenutku) 13 mjeseci. Srećom u požaru nije niko stradao. Istog dana je pokrenuta AKCIJA, ponajviše zahvaljujući Mersudinovim ratnim kolegama koji danas djeluju kroz JOB (Jedinstvena organizacija boraca) Općine Kalesija. “Grubi” radovi na kući su pri kraju, te ostaje uređenje kuće… Noć prije sjednice još jednom sam kontaktirao Mersudin Zulfića, koji mi je još jednom potvrdio da do petka (27.10.2023) od strane Općine Kalesija nije imao posjetu,  te da do istog datuma od strane Općine Kalesija NIJE DOBIO NIKAKVU POMOĆ.

Da se održi tematski sastanak predstavnika Općine Kalesija, općinskih vijećnika, predstavnika/direktora pet osnovnih škola na području općine Kalesija i MSŠ Kalesija – sa predstavnicima Policijske stanice Kalesija na temu SIGURNOSTI, konkretno na temu SIGURNOST U ŠKOLAMA NA PODRUČJU OPĆINE KALESIJA.

OBRAZLOŽENJE  

Kako za stanje u školstvu tako i za pitanje sigurnosti – Općinsko vijeće Kalesija tokom godine dobija izvještaje u formi Informacije.
Riječ je većinom o skupu “suhih” informacija, statističkih podataka, i sl.
Nemamo zakonske nadležnosti nad ta dva pitanja, ali nemamo niti zakonske zabrane da o istima razgovaramo u cilju poboljšanja oba segmenta, kako školstva tako i sigurnosti građana, sa posebnim akcentom na sigurnost u školama.Nedavna dešavanja u MSŠ Kalesija, slučaj koji (srećom ili nesrećom) nije dobio medijsku pažnju u cijeloj BiH, mogu da budu opomena. Opomena na koju moramo reagirati, jer ukoliko se nešto slično ponovi – neko će (a svi bi trebali, prije svega mi) pitati; Šta se poduzelo nakon prvog događaja?! Podsjećam da su TRI UČENIKA prvih razreda MSŠ Kalesija (dakle, dječaci koji su prije nekoliko mjeseci pohađali kalesijske osnovne škole) u školski objekat donijeli PIŠTOLJE (množina). Tema/povod  ove inicijative nije isključenja i suspenzije izrečene od strane Nastavničkog vijeća MSŠ Kalesija, ili policijska istraga koja je u toku, NEGO – ŠTA DALJE?! Šta ako, ili bolje rečeno, kada se ponovi?! Treba li podsjećati na slučajeve u Gradačcu, Zavidovićima.. Ili na Lukavac, gdje je učenik pucao u nastavnika prije nekoliko mjeseci?!

Da Kolegij OV Kalesija, u proširenom sastavu uz poziv svim kolegama vijećnicima – ODRŽI VANREDNU/TEMATSKU SJEDNICU KOLEGIJA uz prisustvo predstavnika organizacije “DOGS TRUST”, na kojoj bi se razgovaralo o problemu pasa lutalica na području općine Kalesija, te usvajanje prijedloga mjera za buduće djelovanje. Na sjednici Kolegija u proširnom sastavu osim vijećnika iz Kalesije pozvati relevantne predstavnike ustanova/organizacija koje mogu dati dodatne informacije i svakako dati doprinos u donošenju konkretnih mjera za daljnje djelovanje.

OBRAZLOŽENJE  

– O problemu pasa lutalica smo nebrojeno diskutovali na sjednicama OV kako u aktuelnom sazivu tako i dugi niz godina ranije:  predlagali razne mjere, najavljivali određene stvari, pravdali se i krili iza nadležnosti drugih, zakone koji štite životinje  nazivali problemima (!) … itd itd.
Cilj ove inicijative nije ponavljanje koje, očigledno, nema svrhu u Kalesiji.
Dakle, ne tražim već ko zna koliko puta ponovljenu frazu – rješenje za problem pasa lutalica. Naime, prije nekoliko dana sam, moram priznati da ne znam koji put ali “debelo” dvocifrena cifra – pisao o problemu pasa lutalica, uz zabilježene foto i video. MORAM NAGLASITI DA NIKADA ZA PROTEKLIH 15 GODINA, koliko lično pišem o tome, NISAM DOBIO POZIV OD BILO KOJE ORGANIZACIJE ILI POJEDINCA KOJI BI BAREM IZ PRISTOJNOSTI PITAO DA LI JE NEKO OD LJUDSKOG RODA POVRIJEĐEN – ALI DA SAM U TOM PERIODU U VIŠE NAVRATA BIO KONTAKTIRAN OD POJEDINACA, ILI ISPRED (formalnih i neformalnih) ORGANIZACIJA KOJE SE BRINU O PITANJU ŽIVOTINJA, u konkretnom slučaju pasa. I ovoga puta su me zvali oni koji se brinu O ŽIVOTINJAMA. I još jednom sam sebe, a i njih u telefonskom razgovoru pitao – Kada će me neko nazvati da vidi da li je povrijeđeno neko dijete, žena, starac.. Sve ovo govorim sa ciljem da kažem da je SIGURNOST LJUDI prioritet. Kako bi to obezbijedili, a ovo što je u Kalesiji rađeno protekle dvije decenije nije u tom pravcu kada su u pitanju psi lutalice – HAJMO POKUŠATI KROZ SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA ORGANIZACIJE “DOGS TRUST”  u širem sastavu predstavnika društvenog života u Kalesiji doći do potencijalnog rješenja problema. U razgovoru sa predstavnicom Udruženja sam dobio informaciju da Općina Kalesija ne aplicira na određene pozive koji (kako sam razumio) budu sa njihove strane, kao i sa drugih nivoa vlasti, te je to svakako jedna od budućih mjera djelovanja. U razgovoru sam rekao da bi jednavanredna/ tematska sjednica OV Kalesija možda ne bi imala svrhu, ali da bi PROŠIRENI KOLEGIJ uz dodatne goste, mogao dati rezultat da imenujemo određene radne grupe, ili čak na samoj sjednici zaključke i smjernice – koje bi na nekoj od narednih sjednica OV Kalesija pretočili u odluke i iste usvojili i obavezali se na djelovanje.
Molim, prije svih,  predsjedavajućeg OV Kalesija, ali i sve one na koje je adresirana inicijativa DA ZAJEDNIČKI ODREDIMO DATUM održavanaj Kolegija. Može to biti i redovni Kolegij prije naredne sjednice, kad abi nakon Kolegija u standardnom sastavu održali i “Prošireni Kolegij sa gostima”. Prošireni Kolegij se može održati i ciljano, tematski, i na drugi datum – u dogovoru svih naslovljenih u inicijativi, te voditi računa da se na vrijeme (nekoliko dana ranije) o terminu održavanja upoznaju predstavnici organizacije DOGS TRUST, koji bi imali svoje izlaganje  i prezentaciju.

PITANJA:

Kada će zaživjeti FOND ZA START-UP BIZNISE ZA MLADE u Kalesiji?!

OBRAZLOŽENJE

Podsjećam da sam pokrenuo “serijal pitanja” prema općinskom načelniku sa njegovim predizbornim obećanjima, za koje građani očekuju da ih realizira. Nakon upita za projekat kanalizacije (1), zatim u vezi sa nadvožnjakom, spomen pločom civilnim žrtvama rata i muzejom Ratne ambulante u Raincima (2),  obećanja “fabrika u svako selo” (3), te pitanja za korištenje usluga u Općini Kalesija, u šalter salI – zakaziovanje termina online i puteme telefona (4), pitanuje u vezi kreiranja boljeg ambijenta za privredu (5), prioriteti prilikom zapošljavanja boraca i pripadnika njihovih porodica (6);  plaćanje ulične rasvjete iz Budžeta Općine  za sve mjesne zajednice u Kalesiji (7);  roštiljijada i narodno  druženja svake godine  pored Spreče (8);  autobuske kružne linije u općini Kalesija (9); JUBILARNO DESETO pitanje je, eto baš u ime onih koji najviše odlaze iz Kalesije – MLADI: Kada će zaživjeti fond za Start-up biznise za mlade?!
 Slično je bilo obećanje u predizbornoj kampanji 2016.godine, kada je bila priča – ko god od mladih sa biznis idejom dođe do mene, dobiće podršku; što je rezultiralo sa NULA novih biznisa. A obećanje, od slova do slova kao u pitanju – je ponovo rečeno u predizbornoj kampanji 2020.godine.
Načelniče, najavili ste kandidaturu i za treći mandat.
Nemojte, već ste nam sve obećali.

Da li je KALESIJA ravnopravana općina sa preostalih 12 općina/gradova u Tuzlanskom kantonu? Je li  pak problem do nas u Kalesiji – kako do lokalne vlast (izvršne i predstavničke)i, tako i predstavnika organizacija koje djeluju na području Kalesije, kako u nadležnosti Općine tako i u nadležnosti Kantona i FBIH?!
Pitanje upućujem n/r premijera TK, Irfan Halilagić, a kako bi odgovor sadržavao više od DA ili pak NE, dobro bi bilo da(NAM)  se referišete o situacijama navedenim u Obrazloženju inicijative

OBRAZLOŽENJE

–  Poštovani Premijeru,
Ako Vam kažem kao vijećnik u Ov Kalesija, a prije svega kao građanin Kalesije, da sam stekao dojam da je Kalesija manje vrijedna, poštovana i uvažavana izvan geografskih granica, a pogotovo preko tunela Čaklovići, vjerovatno neće puno značiti. Ali ću zato pokušati sa nekim konkretnim primjerima, koje ćete nadam se shvatiti u formi važnih  pitanja, te nam (meni, ali i svim građanima Kalesije) dati određene odgovore, a još bolje – poduzeti mjere da se isto ne ponavlja, i da bude bolje u budućnosti.
Da li vam je poznato da je u nekoj od općina/gradova TK skoro pune dvije sedmice bilo nemoguće registrovati motorna vozila?
U Kalesiji je to slučaj. Sasvim je OK, ljudsko pravo i potreba, i godišnji i bolovanje i druga odustva… ali je li moguće da se u Kalesiji ne može naći/poslati zamjena, te da nekoliko stotina vozila čeka na registraciju, u čemu trpe privatne potrebe građana, ali i poslovanje firmi!
Usput, ako je jedna uposlenica zbog prof.angažmana u politici “zaledila” radno mjesto, što je potpuno opravdano, molim vas da urgirate da se primi zamjena, “na određeno”, do povratka iste. Nezvanično – iz Kalesije nikada nije to ni traženo). Da li vam je poznato da ispostava FZ PIO/MIO u Kalesiji u toku juna 2023.god okačila obavještenje da neće raditi tokom cijelog mjeseca? Da li vam je poznato da je ista Ispostava ODAVNO okačila obavještenje na vratima sa zahrđalim katancem, bez ikakvog datuma i broja protokola, čak i bez pečata i potpisa bilo koga – “Zbog odlaska uposlenika u Kantonalnu administrastivnu službu u Tuzlu, radni dani u poslovnici Kalesija su utorkom i četvrtkom DO DALJNJEG” ( sve su napisali VELIKIM  slovima,,, )

Dokle se došlo sa realizacijom  USVOJENE vijećničke inicijative od 01.07.2023;  da Općina Kalesija aktivira dva broja telefona, uz pristup VIBER i(li) WhatsApp aplikacijama, na koji građani mogu poslati prijave (Foto ili video, uz kratko tekstualno obrazloženje – ko/šta/gdje…)  iz nadležnosti Službe za inspekcijske poslove; prijave koje se odnose na komunalnu higijenu na području Općine Kalesija (divlje deponije, otpad na javnim površinama, neuređena mjesta za kontejnera, zarasle javne površine, neuređeni vodotoci…); kao i prijave korupcije (putem Obrasca). Na web stranicu Općine Kalesija (www.kalesija.ba) postaviti ikonice/banere sa navedenim  info.

OBRAZLOŽENJE

–  Za realizaciju inicijative, koja je usvojena od strane OV Kalesija,  tekstom inicijative smo zadužili nadležnu Službu, koja bi u koordinaciji sa načelnikom istu što prije trebala sprovesti u djelo. U trenutku postavljanja pitanja (28.10.2023) je skoro četiri mjeseca od usvajanja inicijative, te načelnika, šefa kabineta općinskog načelnika, savjetnike i prisutne šefove službi koji učestvuju u radu Kolegija općinskog načelnika – molim da u inetresu javnosti na ovoj sjednici, za vijećničkom govornicom, prezentiraju šta se uradilo na pomenutu temu, odnosno kada možemo očekivati da ista “zaživi”.  Odgovor u pisanoj i pismenoj formi mi niste dostavili, haman, niti na jedno pitanje –  A BILO IH JE NA SVAKOJ OD PREHODNE 24 SJEDNICE, pa evo da pokušam da tražim usmeni odgovor na sjednici. Ako vam je stalo do građana Kalesije, u šta se svakodnevno uvjeravam  da nije, jedini način da me demantujete jeste da konačno napišete odgovor na jedno vijećničko pitanje! Podsjećam da smo na prošloj (septembarskoj) Redovnoj sjednici OV Kalesija usvojili novu, izmjenjenu, ODLUKU O KOMUNALNOM REDU. Pomenutu Odluku sprovodimo u djelo, a USVOJENA inicijativa je odličan način da se se ista praktično primjeni.

MENSUR HUKIĆ (SAMOSTALNI VIJEĆNIK)

Inicijativa: Da Općinsko vijeće Kalesija izdvoji dnevnicu ili paušal za građane Gaze u Palestini id a Općinsko vijeće Kalesija usvoji zaključak kojim se osuđuje ubijanje civilnog stanovništva u Gazi.

Da vijećnici koji žele pomgnu u sanaciji stambenog objekta Mersudina Zulfića – Šangajke.

ZIJAD KULANIĆ (POMOĆNIK NAČELNIKA) – Odgovor na postavljeno vijećničko pitanje. Nihad Hamzić je bio izvođač radovana izgradnji farme u Jajićima. Kao pomoćnik načelnika izašao sam na parcelu na kojoj se planira graditi farma za 100 grla stoke. Pored mene na licu mjesta je bio i geometer. Nakon toga završen je posao izdavanja potrebnih dozvola. Kada sam video pisanja na stranici, lično sam otišao u PS Kalesija i podnio krivičnu prijavu protiv lica. PU Kalesija i Tužilaštvo je utvrdilo da nie bilo elemenata krivičnog djela. U konteksu postavljenog pitanja želite degraditi neke osobe.

MUJO TOSUNBEGOVIĆ (SEKRETAR ORGANA UPRAVE) – Admir Karić je postavio pitanje u vezi funkcionisanje mladih kroz razvojne projekte. Općina Kalesija prednjači po broju aplikacija u segment mladih. Zajedno smo implementirali sredstva za Centar za mlade. Općina Kalesija, na čelu sa nečelnikom i Minisarstom za kulturu TK, vid projekat koji se odnosi na pokretanje biznisa za mladih na području općine Kalesija. Projekat je potpisan i za ovu godinu u cilju nastavka projekta. Nažalost, imamo samo pet projekata, od kojih je jedna djevojka iz Živinica. Impakt je investicijska organizacija koja vrši obuku za projekte. Za svakog kandidata su iz budžeta općine Kalesija obezbijeđena sredstva u iznosu od 5 hiljada KM. Načelnik i Službe su otvoreni i bave se ovim poslom kako bi zadržali mlade u Kalesiji.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno