Petak, 26 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaObilježena 31.godišnjica ubistva kalesijskih policajaca

Obilježena 31.godišnjica ubistva kalesijskih policajaca

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na mjestima pogibije u Prnjavoru i kod TC Bingo, u Kalesiji je danas obilježena 31.godišnjica ubistva kalesijskih policajaca Seada Bukvarevića, Zijada Živčića i Seada Avdića.

FOTO:

Bukvarevića i Živčića je, prema tvrdnjama svjedoka, 12.marta 1992.godine ubio Rade Janović iz Dubnice, član SDS-ove paravojne formacije. Dan kasnije na barikadi koja je postavljena nakon ovog zločina, na ulazu u Kalesiju iz pravca Zvornika, ubijen je i rezervni policajac Sead Avdić. Prema izjavama svjedoka, na njega je pucano iz automatske puške iz obližnjeg šumarka.

Dok ubica Seada Avdića nikada nije otkriven, izvršilac ubistva Seada Bukvarevića i Zijada Živčića je poznat, ali nikada nije procesuiran. Nakon ubistva policajaca, Jankovića su skrivali mještani Dubnice, da bi potom bio prebačen u Srbiju.

Tvrdilo se da je Janković tokom rata poginuo u saobraćajnoj nesreći, ali to nikada nije zvanično potvrđeno. Špekulisalo se, također, da je poginuo na podrinjskom ratištu, ali i da je još uvijek živ i da se nalazi u Srbiji.

Danas su cvijeće ispred spomen-obilježja podignutog na mjestu pogibije, osim članova porodica, položili i predstavnici Općine Kalesija, Udruženja „Kalesijska policija 1991-1995“, PU Kalesija, političkih subjekata i boračkih organizacija i udruženja.

Pogledajte tekstove iz Oslobođenja iz marta 1992.godine

(Radio Feral)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO