Srijeda, 6 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaKalesijski privrednici izradili prvi kontejner za smještaj stanovništva Turskoj

Kalesijski privrednici izradili prvi kontejner za smještaj stanovništva Turskoj

Kalesijski privrednici su u svojim proizvodnim pogonima izradili prvi kontejner namijenjen za stanovanje stanovništva u Turskoj, koji su usljed razornog zemljotresa ostali bez svojih domova.

Plan je da se u narednim danima izradi i transportuje u Tursku ukupno 30 kontejnera.

Početna sredstva za nabavku materijala za izgradu kontejnera obezbijedili su vijećnici Općinskog vijeća Kalesija koji su se odrekli jednomjesečnih pauša i dnevnica. Pored vijećnika u ovu humanitarnu akciju su se uključili građani, ali i kalesijski privrednici.

Do sada je za ove namjene prikupljeno 38 hiljada maraka, a za nabavku materijala za izgradnju 30 kontejnera potrebno je osigurati oko 66 hiljada KM.

Prema riječima mašinskog inženjera Huse Atlagića, vijećnika u Općinskom vijeću Kalesija, koji je radio na idejnom rješenju izrade kontejnera, plan je da se u narednih dvadesetak dana izradi 30 kontejnera koji će biti transportovani za Tursku.  

Huso Atlagić

„ Zadovoljni smo izradom prvog kontejnera, koji će se koristiti za smještaj ljudi pogođenih zemljotresom u Turskoj. Zahvaljujući sredstvima vijećnika koji su obezbijedili 17 hiljada maraka i donacijama građana trenutno na raspolaganju imamo 38 hiljada KM. Treba dodati da su naši privrednici na raspolaganje stavili svoju radnu snagu i da se novac koristi isključivo za kupovinu materijala, dok je rad na izradi kontejnera besplatan. Pozvao bih i ostale privrednike i građane da se uključe u akciju kako bi što prije izradili i u Tursku transportovali kontejnere“, rekao je Atlagić.

Mujo Mujkić, vijećnik u Općinskom vijeću Kalesija i privrednik u čijem proizvodnom pogonu je izrađen prvi kontejner, kaže da će se, nakon izrade, kontejneri u dijelovima transportovati u Tursku.

„ Potrebno nam je oko 66 hiljada KM za nabavku materijala za kontejnere. Izrada je besplatna, jer su se u akciju uključile firme koje se bave ovom djelatnošću u Industrijskoj zoni Kalesija. Dakle, novac se koristi samo za materijal. Transport kontejnera do Turske je, također, besplatan, s obzirom da su se javili privrednici koji posjeduju kamione i naglasili da će bez naknade u Tursku isporučiti kontejnere za stanovanje. Radi lakšeg transporta kontejneri će se u Tursku transportovati u u dijelovima i na licu mjesta montirati. Već su se javili osposobljeni radnici koji će putovati u Tursku gdje će montirati kontejnere. Za montažu jednog kontejnera je potrebno oko dva sata. Tako da će montaža biti brzo završena“, istakao je Mujkić i pozvao ostale privrednike i građane da finansijski pomognu ovaj humani projekat, jer je jako važno da se u što kraćem roku izrade i u Tursku isporuče kontejneri za smještaj stanovnika koji su ostali bez krova nad glavom.

Ramo Abidović, portparol općine Kalesija je kazao da je općina Kalesija iz Budžeta osigurala 20 hiljada KM za pomoć bramljenoj općini Talas u Turskoj i da će uz izradu i transport kontejnera za smještaj Kalesija u značajnoj mjeri pomoći ugroženom stanovništvu.

„Nadam se da će u narednih dvadesetak dana kontejneri biti dopremljeni u Tursku i da ćemo pomoći ljudima koji trenutno nemaju smještaj. Raduje me i činjenica da su se u akciju uključili kalesijski privrednici, ali i građani i da smo na ovaj način pokazali da se Kalesija suosjeća sa stanovnicima Turske“, zaključio je Abidović.

FOTO:

(Radio Feral)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO