Četvrtak, 29 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonHalilagić: „Ne smijemo dopustiti relativiziranje bosanskohercegovačkog porijekla sevdalinke“

Halilagić: „Ne smijemo dopustiti relativiziranje bosanskohercegovačkog porijekla sevdalinke“

Predstavnici Udruženja muzičkih umjetnika, organizatora Festivala sevdalinke „Sevladinko u srcu te nosim“, su posjetili premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića i ovom prilikom Vladi Tuzlanskog kantona uručili Zahvalnicu za izuzetan doprinos očuvanju sevdalinke i podršku Festivalu. 

Cilj festivala je afirmacija i očuvanju sevdalinke, kroz zadržavanje orginalnog izvođenja i promovisanja kako u Bosni i Hercegovini, tako i van njenih granica. Kroz proteklih 14 festivala skrenuta je pažnja javnosti i svih relevantnih subjekata na važnost i značaj sevdalinke kao našeg izvornog nematerijalnog kulturnog blaga.

„Ovaj projekt je od iznimno velikog značaja za Tuzlanski kanton, Grad Tuzlu, ali i za državu BIH i šire. Činjenica da on podupire i sam proces nominacije sevdalinke na UNESCO listu nematerijalnog bogatstva dodatno mu daje na značaju, a projektima od takvog značaja Vlada će uvijek posvetiti pažnju i podržati njihovo održavanje“, kazao je premijer Halilagić, dodajući da je sevdalinka naše kulturno-historijsko naslijeđe i bogatstvo koje imamo. „U prilici smo i svjedočimo da se mnogi u okruženju, svjesni njene kvalitete, bore i prisvajaju sevdalinku, relativizirajući njeno porijeklo, što ne smijemo dopustiti“, rekao je Halilagić ističući da će Vlada Tuzlanskog kantona podržati i ovogodišnji, jubilarni 15. festival sevdalinke.

Tokom sastanka predstavnici Udruženja, Ramiza, Rašid i Dejan Milkunić su se zahvalili Vladi Tuzlanskog kantona na dosadašnjoj podršci realizaciji ovog značajnog projekta, te izrazili očekivanje da će se takav odnos nastaviti i u budućnosti, te je izraženo i zajedničko očekivanje da će se otkočiti procesi koji se provode na državnom nivou, a koji treba da rezultiraju uvrštavanje sevdalinke na UNESCO listu nematerijalne baštine čovječanstva.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO