Nedjelja, 10 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHGorivo znatno jeftinije

Gorivo znatno jeftinije

U komšijskim zemljama poput Crne Gore i Hrvatske od jučer je jeftinije gorivo, zbog čega smo provjerili kakve su cijene u Bosni i Hercegovini.

Bez promjena

One su, podsjećamo, nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine, divljale, a redovi na benzinskim pumpama bili su ogromni kad god bi gorivo pojeftinilo.

Kako su istaknuli iz Federalnog ministarstva trgovine, prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u FBiH na jučerašnji datum iznosila je 2,61 KM po litru za benzin super 95, dok je dizel 10 ppm koštao 2,65 KM.

– Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na benzinskim pumpama u FBiH na dan 28. mart za Premium bezolovni benzin 95 iznosi od 2,41 do 2,86 KM po litru, a dizel 10 ppm iznosi od 2,46 do 2,81 KM po litru – navedeno je u odgovoru Federalnog ministarstva trgovine za „Avaz“.

Bošković

Istaknuto je da se prosječna maloprodajna cijena benzina 95 nije mijenjala u odnosu na 20. mart 2023.

– Prosječna maloprodajna cijena dizela niža je za 1,85 posto u odnosu na 20. mart ove godine, kada je iznosila 2,70 KM po litru – kazali su iz Ministarstva.

To znači da je dizel jeftiniji za pet feninga.

Dizali cijene

Predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata Milenko Bošković kazao nam je da su sada cijene znatno niže, da gorivo odavno nije bilo jeftinije.

– Mislim da je tema zašto drugi ne prate taj pad. Kad su dizali cijene, svi su rekli da je to zbog poskupljenja energije – kazao je kratko Bošković.

(Avaz)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO