Srijeda, 24 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaObilježena godišnjica pogibije UNPROFOR-ovog vojnika u Jajićima

Obilježena godišnjica pogibije UNPROFOR-ovog vojnika u Jajićima

U kalesijskom naselju Jajići, danas je polaganjem cvijeća odata počast  vojniku UNPROFOR-a Jeffreyu Broereu kojeg su na današnji  dan 1995.godine ubili pripadnici tzv. Vojske RS-a u ovom naselju.

Cvijeće su u ime Općine Kalesija položili Zijad Kulanić šef u Službi za prostorno uređenje, geodetske i imovinsko pravne poslove, Sulmin Herić šef u Službi za budžet i privredu i Ismet Mešić šef u Službi za komunalne poslove i Civilnu zaštitu.

Jeffrey Broer bio je pripadnik UNPROFOR-a kao vojnik Kraljevine Nizozemske, a ubijen je svega nekoliko dana prije dvadeset i drugog rođendana.

U znak zahvalnosti za sve što je Broer učinio tokom svog boravka u Jajićima kao pripadnik UNPROFOR-a, mještani ovog naselja su mu podigli i spomen ploču na lokaciji gdje je ubijen.

Vojnici UNPROFOR-a su na ovoj lokaciji boravili i svakodnevno su sa mještanima Jajića bili izloženi napadima sa položaja tzv.Vojske RS. Ovaj vojnik je tu bio sa njima dijelio i dobro i loše. Svake godine mi u ime Općine Kalesija položimo cvijeće i odamo počast jer je bio tu kad je bilo najteže, kazao je Zijad Kulanić. (Press općine Kalesija)

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno