Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaZanimljivostiUskoro će se u EU moći koristiti mobiteli na letovima

Uskoro će se u EU moći koristiti mobiteli na letovima

Putnici avionom unutar Europske unije od iduće godine moći će u potpunosti koristiti svoje telefone tokom leta, prenosi BBC.

Europska komisija odlučila je da avio kompanije mogu ponuditi 5G tehnologiju u avionima, uz sporiju upotrebu mobilnih podataka. To znači da putnici tokom leta više neće morati staviti svoj telefon na zrakoplovni način rada, iako i dalje nije jasno kako će se ova odluka implementirati, naglašava BBC.

Rok za članice da učine dostupnima 5G određen je za 30. juni iduće godine. To znači da će putnici moći koristiti sve značajke svog telefona tokom leta, poput poziva, ali i aplikacija za streaming glazbe i videa. 

“Nebo više nije granica”

Thierry Breton, povjerenik EU za unutarnje tržište, rekao je da će ovaj plan “ljudima omogućiti inovativne usluge” i pomoći europskim tvrtkama da ekonomski rastu. “Nebo više nije granica kada su u pitanju mogućnosti koje nudi superbrza povezivost velikog kapaciteta”, rekao je, a prenosi BBC. 

Dai Whittingham, izvršni direktor britanskog odbora za sigurnost letenja, rekao je kako je stavljanje mobitela na zrakoplovni način rada ranije bio važan zbog nedovoljnog znanja o utjecaju mobitela na zrakoplove. Dodao je da 5G mreža u Europi djeluje na frekvencijama koje ne ometaju let. 

(Index.hr)

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO