Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiSvijetU automobile proizvedene od 7. jula ugrađivat će se dio koji donosi...

U automobile proizvedene od 7. jula ugrađivat će se dio koji donosi veliku promjenu: Stat će se u kraj prevarama

Potraga za krivcima prometnih nesreća uskoro će biti lakša jer će svaki automobil proizveden nakon 7. jula ove godine imati jedan dodatni dio – crnu kutiju.

Rekonstrukcija saobraćajnih nesreća dobit će novog pomagača – crnu kutiju koja će pamtiti sve radnje u automobilu.

“Je li ili nije i kojim intenzitetom bila pritisnuta kočnica, koji je bio kut zakreta volana, lijevo ili desno, je li u trenutku saobraćajne nesreće vozač nehtijući ili namjerno stisnuo papučicu gasa, koji je bio broj okretaja u kojem stupnju prijenosa i, naravno, vrijeme kada se dogodila kolizija”, objasnio je za Dnevnik.hr Krunoslav Ormuž, stalni sudski vještak za saobraćaj.

Takozvana crna kutija nalazit će se u zračnom jastuku u automobilu. Zbog svih podataka koje bilježi, neće se moći deaktivirati i neće se moći naknadno ugrađivati. Pohranjene informacije pripadaju vozaču ili vlasniku vozila.

“Treba detaljno razraditi pravne propise i odredbe pod kojima bi se taj sistem u budućnosti mogao koristiti na razne načine i ne zloupotrijebiti prilikom analiza podataka koje nam on daje”, napomenuo je Kristijan Tićak, glavni urednik magazina Auto, motor i sport.

Odzvonilo je i brojnim prevarama.

“Više neće baš biti moguće da vi pod utjecajem alkohola sletite s ceste i nakon toga se otrijeznite pa drugi dan prijavite saobraćajnu nesreću. Vidjet će se kad se nesreća dogodila, a kad ste je prijavili”, rekao je Ormuž.

Preteča crnim kutijama današnji su pametni telefoni, koji su otkrili brojne uzroke saobraćajnih nesreća.

“Na osnovu njega se u nekim težim saobraćajnim nesrećama od strane Državnog odvjetništva moglo tražiti pristup određenim podacima. Od teleoperatera su mogli dobiti i potencijalnu brzinu kretanja, pa čak i je li korisnik koristio mobitel u trenutku nesreće”, pojasnio je Tićak.

Podaci pohranjeni u crnoj kutiji neće se koristiti za praćenje ponašanja vozača, što su mnogi na prvu pomislili.

Radio Feral/N1

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

Popularno