Šta se na Fejsbuk-profilima mijenja od prvog decembra

„Fejsbuk” uklanja nekoliko polja koja sadrže informacije sa profila, uključujući vjerske i političke stavove. 

„Fejsbuk” je obavijestio korisnike da će od sljedećeg meseca ukloniti četiri polja sa informacijama sa profila. Ta polja obuhvataju vjerske stavove, političke stavove, adrese i polje „zainteresovani za”, koje ukazuje na seksualnu orijentaciju korisnika. Promjena će stupiti na snagu 1. decembra. Portparol kompanije rekao je da je razlog promjene da se društvena mreža učini lakšom za korišćenje.

„Kao dio naših napora da učinimo Fejsbuk lakšim za navigaciju i korišćenje, uklanjamo nekoliko polja profila: zainteresovani za, religijski stavovi, politički stavovi i adresa. Šaljemo obavještenja ljudima koji su popunili ova polja, obavještavajući ih da će biti uklonjena”, navedeno je u saopštenju kompanije, prenosi RTS.

Obaveštenje ukazuje da će ostale informacije korisnika ostati na njihovim profilima zajedno sa ostatkom njihovih kontakt i osnovnih informacija.

Odluka „Fejsbuka” da se riješi ovih specifičnih polja profila dio je napora da unapredi svoju platformu, koja se trenutno sastoji od nekoliko funkcija koje su donekle zastarjele.

Vrijedi napomenuti da su polja informacija koja je „Fejsbuk” odlučio da ukloni – ona koja druge velike društvene mreže ne nude. Platforme kao što su Instagram i Tik-tok imaju obrazac jednostavnih biografija koje omogućavaju korisnicima da podjele podatke o sebi ne ulazeći u konkretne detalje, kao što su politički ili vjerski stavovi”. 

Ranije su ljudi možda bili zainteresovani da svoje profile popune dodatnim informacijama, ali pošto su pravila kršenja privatnosti sve jasnija i definisanija – korisnici možda više neće željeti da dijele dodatne detalje o sebi na mreži.

„Meta” je inače prošle nedelje otpustila 11.000 radnika, što je oko 13 odsto njene radne snage.

(RTS)


Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *