Srijeda, 29 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaZanimljivostiPosljednje pravo bosansko selo u kojem se uživa u vrućim pitama i...

Posljednje pravo bosansko selo u kojem se uživa u vrućim pitama i kafi iz džezve

Na južnim obroncima Bjelašnice smjestio se Lukomir, najviše naseljeno mjesto Bosne i Hercegovine (1495 m) i jedino na visini iznad 1300 m. U Lukomiru žive ljudi više stotina godina, o čemu svjedoče i stećci koji su ondje pronađeni, a potječu iz 14. i 15. stoljeća. Današnji stanovnici sela potomci su ovčara iz hercegovačkih iz okolice Stoca, koji su zbog bogatih pašnjaka ovdje ljeti čuvali velika stada ovaca.

Foto: Printscreen

Lukomir je omiljeno odredište planinara do kojeg se stiže stazama iz Umoljana ili pak vožnjom iz Konjica ili Sarajeva od kojeg ima oko sat i po. Treba imati na umu da cesta nije za svaki automobil. Posljednji dio puta je vijugavi makadam, a na vrhu će vas dočekati predivan pogled na okolno gorje. Lukomir se često naziva i posljednjim pravim bosanskim selom u kojem se bez obzira na posjetitelje može osjetiti duh prošlih vremena. 

Selo Lukomir

Stanovnici Lukomira s hladnijim vremenom sele iz svojih kuća u južnije krajeve jer je pristup selu kad napada snijeg gotovo nemoguć, a zbog toga se i planinarima savjetuje za posjećuju selo za ljepšeg vremena. Izolirani planinski raj poseban je i po autentičnom izgledu kamenih kuća sa šindrama od trešnjinog drveta, kao i domaćoj hrani koja se priprema od namirnica ubranih u vrtu.

Često ga posjećuje veliki broj turista

Kako se stanovnici sve više okreću turizmu u Lukomiru postoji više mjesta gdje možete fino jesti, uživati u pitama, vrućem hljebu, kajmaku i kafi, kao i odsjesti. Jedan od omiljenih suvenira koje posjetitelji kupuju u Lukomiru su pleteni ukrasi, kao i odjevni predmeti poput čarapa. Odlučite li posjetiti Lukomir, najbolje vrijeme za to je prije ili nakon jačeg snijega, najčešće do decembra i nakon marta ili aprila.

(Raport.ba)

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO