Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonVlada Tuzlanskog kantona razgovarala sa privrednicima u TK

Vlada Tuzlanskog kantona razgovarala sa privrednicima u TK

Unaprjeđenje poslovnog ambijenta i razvojni pravci Tuzlanskog kantona bila je tema je današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić sa predstavnicima većeg broja istaknutih kompanija, privrednika i poslodavaca sa područja našeg kantona. Bila je to prilika da se kroz razgovor osjete potrebe privrednika, te da se upozna  sa njihovom vizijom razvoja, te stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja i podršci ekonomskom razvoju Tuzlanskog kantona.

„Novoimenovana Vlada, nastavlja vrlo sličan kurs djelovanja naslijeđen iz prošle godine. To su prije svega transparentnost, otvorenost, odgovornost i posvećenost privredi i poslodavcima jer oni doprinose punjenju budžeta i otvaraju mogućnosti novih zapošljavanja. Da smo veoma zainteresirani da im sa naše strane pomognemo i kreiramo što bolji poslovni ambijent pokazali smo i prošle godine ukidanjem parafiskalnog nameta, naknade općekorisne funkcije šuma, čime smo poslovanje privrednih subjekata na području našeg kantona olakšali za oko 4,5 miliona KM godišnje“, kazao je premijer Tuzlanskog kantona i najavio da će Vlada i ove godine osluškivati potrebe privrede i u skladu s tim inputima kreirati svoje programe.
„I ove godine planiramo značajna sredstva usmjeriti kao podršku privredi i obrtu. Jedan dio toga bit će, kroz Ministarstvo privrede usmjeren za nabavku repromaterijala i alata i druge poticajne mjere, a značajan dio planiran je i za podršku novom zapošljavanju, između ostalog i za zapošljavanje demobiliziranih branitelja“, riječi su premijera Halilagića.

Djelovanje Ministarstva privrede će se i u narednom periodu naslanjati na dva ključna fokusa definisana Strategijom razvoja Tuzlanskog kantona, a odnose se na unapređenje uslova za digitalnu transformaciju i zelenu tranziciju privrede, što u konačnici treba doprinijeti jačanju konkurentnosti privrednih subjekata i uključivanje u globalne lance vrijednosti.

„Prilika je ovo da se dodatno približimo privrednicima, da s njima razgovaramo i da vidimo šta im treba. Želimo da ovim napravimo dodatni iskorak i da ih pozovemo da koriste poticajne mjere, da im olakšamo pristup poticajima, a kao rezultat očekujemo povećanje broja uposlenih i povećanje njihovog standarda“, kazala je danas pomoćnica ministra privrede TK Erna Kusturica. „Njima se mora pomoći i oni moraju biti prioritet u radu svih organa uprave bez obzira na nivo vlasti, jer njihovi projekti rezultiraju novim zapošljavanjima i novim radnim mjestima“ akcentirala je Kusturica.

Domaćin i organizator današnjeg druženja bila je Kantonalna privredna komora, a predsjednik Nedret Kikanović pohvalio je ovakav odnos Vlade prema privredi i obrtu.

„Raduje ovaj potez Vlade TK i odlučnost da se zajedničkim snagama dođe do najboljih rješenja koja mogu unaprijediti naše poslovno okruženje. Mi smo i predstavnicima Vlade i privrednicima, predstavnicima firmi članica Komore, predočili statističke podatke o privrednim kretanjima na području Tuzlanskog kantona za proteklu godinu. Ti podaci ukazuju na povećan obim industrijske proizvodnje na rast i izvoza i uvoza. Ukazali smo na broj zaposlenih kao i na broj onih koji su u evidenciji Zavoda za zapošljavanje TK, istakli smo da je prosječna neto plata na području Tuzlanskog kantona na kraju prošle godine bila ispod prosjeka Federacije BiH“, kazao je predsjednik Kikanović, istakavši i aktivnosti koje su poduzete na početku ove godine, a koje su postale redovne posljednjih nekoliko godina, a radi se o ispitivanju stanja privrede koje radi Kantonalna privredna komora. Prema toj procjeni opće stanje poslovanja ocjenjeno je prosječnim, a kao najveći problem identificiran je nedostatak radne snage. Kada su u pitanju poslovna očekivanja u 2023. godini, 42,6% ispitanika je istaknulo očekivanje pogoršanja uslova poslovanja, ali i uprkos tome, 59,3% planira investicije u tekućoj godini.

Današnji sastanak ocjenjen je veoma pozitivnim pomakom i dobrom inicijativom, za koju se očekuje da u narednom periodu poluči i konkretne rezultate u onim oblastima koje su u nadležnosti kantonalnog nivoa vlasti. Premijer Halilagić je obećao da će Vlada Tuzlanskog kantona biti partner privrednicima te im, u skladu sa njenim mogućnostima, biti zagovornik njihovih interesa prema višim nivoima vlasti.

Uz premijera Halilagića i pomoćnicu ministra Kusturicu, današnjem sastanku prisustvovali su ministri trgovine, turizma i saobraćaja Denis Bećirović i obrazovanja i nauke Ahmed Omerović.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno