Nedjelja, 28 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonUnaprjeđenje lovstva u TK kroz 13 projekata lovačkih društava 

Unaprjeđenje lovstva u TK kroz 13 projekata lovačkih društava 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Fedahija Ahmetović potpisao je danas ugovore sa predstavnicima 13 lovačkih udruženja sa područja Tuzlanskog kantona. Ugovorima je obezbijeđen povrat sredstava koja godišnje uplaćuju lovačka društva za zakup lovišta a koja će u konačnici biti uprotrijebljena za unaprjeđenje lovstva na području TK.

„Zakonom o lovstvu je predviđeno da 60 % sredstava pripadne budžetu Kantona, 20% federalnom budžetu i 20% općinama. Mi ovim ugovorom svih 60 % vraćamo lovačkim društvima“, kazao je minsitar Ahmetović te apelirao da to urade i općine i FBiH kako bi unaprijedili stanje u lovstvu.

Riječ je o projektima sufinansiranja obnove divljači i lovištu i za prihranu divljači.

Predsjednik Savjeta za lovstvo Saveza lovačkih društava Seid Čorbić pojasnio je zašto je to potrebno: „Obzirom da je na našim područjima veliki pritisak stanovništva, širenje gradova, izgradnja objekata te se sve više sužava prostor za divljač, tako da moramo interevenisati, moramo pomoći da održimo brojno stanje i da održimo te vrste. Imamo problema godinama sa zečjom divljači koja je imala krizu prije 5-6 godina i sad mi godinama unosimo tu divljač i štitimo je.“

Ove je godine iz budžeta TK izdvojeno 45.000 KM za 13 projekata lovačkih društava. Realizacija ovih projekata pomoći će opstanku divljači u lovištima i održavanju njihove brojnosti.

„Zakonska obaveza Ministarstva je da ta sredstva vrati na unaprjeđenje lovstva. Mi smo saradnjom našli zajednički interes, zajednički zadatak, da to bude kroz projekte koje kandiduju lovačka društva, one projekte koje svako lovačko društvo odrađuje u svom lovištu“ naglasio je sekretar Lovačkih društava TK Selved Pirić.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO