Nedjelja, 5 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonPodrška Vlade TK aktivnostima Crvenog križa

Podrška Vlade TK aktivnostima Crvenog križa

„Aktivnosti Crvenog krsta/križa Tuzlanskog kantona su od izuzetnog značaja za brojne segmente života u Tuzlanskom kantonu. Od dobrovoljnog davalaštva krvi, u čemu Crveni krst/križ ima nezamjenjivu ulogu, preko ogromne uloge koju imaju u organizacijama događaja poput Marša mira, pa do njihovog angažmana u vanrednim situacijama kakve smo imali tokom pandemije COVID-19, ili poplava iz 2014. godine, uloga i potreba za njihovim prisustvom je nesumnjivo od ogromnog značaja“, kazao je danas premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, na susretu sa predstavnicima Crvenog krsta/križa Tuzlanskog kantona.

Uz zahvalnost za razumijevanje uloge i značaja rada ove organizacije predsjednik Crvenog krsta/križa Tuzlanskog kantona (CK TK) Tihomir Knežiček, sekretar Merima Sarajlić i projekt koordinatorica Tanja Bijedić su premijeru prezentirali plan aktivnosti za tekuću godinu, s posebnim akcentom na dobrovoljno davalaštvo krvi, kao projekat od vitalnog značaja za zdravstveni sistem u Tuzlanskom kantonu.

Istaknuta je izuzetno dobra saradnja koju CK TK ima sa svim zdravstvenim ustanovama u Tuzlanskom kantonu, što je preduslov za kvalitetnu realizaciju ove aktivnosti.

„Ove godine bilježimo oporavak broja dobrovoljnih davalaca krvi, s obzirom da je taj broj tokom pandemije bio znatno smanjen. Ipak, zabrinjava nas činjenica da i pored tog oporavka i dalje bilježimo trend pada broja dobrovoljnih davalaca krvi. S tim u vezi u narednom periodu planiramo inovirati procese i nastojat ćemo da se u što većoj mjeri približimo građanima, kako bismo im u što većoj mjeri olakšali i stvorili prilike za darivanje krvi. Raduje nas da je i Vlada prepoznala naš rad i da će podržati naše aktivnosti u budućem periodu“, kazala je Sarajlić.

Osim dobrovoljnog darivanja danas se razgovaralo i o drugim pitanjima od značaja za rad Kantonalnog crvenog krsta/križa, kao što su smještajni i kapaciteti za skladištenje koje koristi Crveni krst/križ.

Premijer Halilagić je, uz razumijevanje za njihov rad i doprinos, kazao danas da će Vlada sagledati mogućnosti i u skladu s njima nastojati podržati realizaciju humanih aktivnosti Crvenog krsta/križa TK.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO