Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaPVJ Kalesija obilježava Svjetski dan vatrogasaca

PVJ Kalesija obilježava Svjetski dan vatrogasaca

Svjetski dan vatrogasaca obilježava se 4. maja.  Ovo je izuzetno važan dan za sve vatrogasce, koji obavljaju ovaj humani posao.

Biti vatrogasac je u isto vrijeme opasan, ali i nadasve požrtvovan i plemenit posao. Njihov veliki angažman i zalaganje imali smo priliku vidjeti u mnogim situacijama. Oni spašavaju ljudske živote, interveniraju u požarima, saobraćajnim nezgodama, poplavama…

Vatrogasci su naši heroji, a na njihov dan odlučili smo predstaviti kalesijsku vatrogasnu ekipu.

“Danas je za nas vatrogasce poseban dan, kojeg ćemo obilježiti skromno u krugu vatrogasnog doma. Poznato je da naš posao zahtjeva dosta požrtvovnosti, hrabrosti i predanosti, kao i nesebično služenje našima građanima. Mi smo uvijek na usluzi našim građanima 24/7.”, kazao je za ntv.ba komandir PVJ Kalesija Denis Baručić.

Kalesijski vatrogasci su dobitnici brojnih priznanja, nagrađeni su i najvećim priznanjem Općine Kalesija. Kako im poziv i kolegijalnost nalažu odličnu saradnju imaju sa ostalim vatrogasnim jedinicima na području TK, ali i šire, te su uvijek spremni pomoći kolegama koji se nađu u opasnosti.

“Kao ispomoć smo izlazili pri gašenju požara u Tuzli, Jablanici, Konjicu, Sapni, Osmacima… Što se tiče opreme moram reći da smo solidno popunjeni i sa vozilima i sa ličnim opremom, naravno, uvijek može bolje i treba što više ulagati u opremu, koja nama mnogo znači prilikom intervencije. Što se tiče saradnje sa Općinom imamo dobru saradnju dosta se u proteklom vremenu uložilo u opremu kao i u vozila. Uz pomoć Kantonalne uprave civilne zaštite, kao i općtine uspjeli smo smo da nabavimo prijekopotreban kamion od 8 hiljada litara kao i jedno terensko vozilo pikap.”, dodaje Baručić.

Vatrogasac može biti samo osoba koja voli svoj posao i osoba koja ima osjećaj, spremna istovremeno žrtvujući svoj život, ističe Baručić. Ljubav prema ovom poslu rađa se od malena, dodaje on, te se u vatrogasnom domu u Kalesiji organizuje posjete učenika i djece iz vrtića, kako bi se najmlađi upoznali sa ovim plemenitim zanimanjem, a sigurno će neko od njih u budućnosti izabrati ovaj posao.

Ne zaboravimo, vatrogasci ovaj dan dočekuju radno. I danas, kao i svaki drugi dan nesebično služe građanima.

Svjetski dan vatrogasaca je prilika više za zahvaliti se ovim ljudima koji hrabro pristupaju svakoj intervenciji.

Ovo je jedinstvena prilika da našim herojima kažemo HVALA.

(NTV)

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO