Petak, 26 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaPS Kalesija: Od 1.novembra obavezno posjedovanje zimske opreme

PS Kalesija: Od 1.novembra obavezno posjedovanje zimske opreme

Shodno Pravilniku o saobraćaju u zimskim uslovima (“Službeni glasnik BiH”, broj:83/20), dana 01.11.2022 godine na teritoriji Bosne I Hercegovine, zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme i to bez obzira na vremenske uslove i traje do 01. aprila 2023 godine, izuzev motocikala I traktora. 

Pod zimskom opremom podrazumijevaju se pneumatici s oznakama MS, M+S ili M&S te znakom pahuljice, a minimalna dubina gazećeg sloja mora iznositi 4 mm. Moguće je koristiti i pneumatike sa ljetnim profilom minimalnog gazećeg sloja od 4 mm, ali u priboru moraju biti odgovarajući lanci za stavljanje na pogonske točkove u slučaju zimskih uslova.

Kada je riječ o obaveznoj zimskoj opremi, za putnička vozila i ostala čija masa ne prelazi 3.500 kg i nemaju više od osam sjedišta, potrebni su zimski pneumatici na sva četiri točka.

Za vozila čija masa prelazi 3.500 kg, uključujući autobuse, potrebne su već pomenute zimske gume s minimalnim gazećim slojem od 4 mm, kao i lanci za snijeg, ali i dodatni priručni alat u vidu lopate te vreće pijeska od 25 do 50 kg.

I u slučaju ljetnih pneumatika potrebno je posjedovati lance te pomenuti priručni alat.

Pneumatici s ugrađenim ekserima u našoj zemlji nisu dozvoljene.

Za neposjedovanje zimske opreme prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH predviđena je novčana kazna od 40 KM za vozača, odnosno  500 KM za preduzeće ili drugo pravno lice kao i fizičko lice koje samostalno obavlja djelatnost.

Svim građanima sa područja općine Kalesija, sugerišemo da se pridržavaju zakonske obaveze posjedovanja zimske opreme, kako bi doprinijeli povećanju stepena bezbjednosti saobraćaja svih učesnika.

 

Komandir                                                                                          

Samostalni Inspektor                                                                     

Fuad Jašarević

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO