Utorak, 5 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHSa akšamskim ezanom nastupa Lejletul-kadr, noć vrijednija od hiljadu mjeseci

Sa akšamskim ezanom nastupa Lejletul-kadr, noć vrijednija od hiljadu mjeseci

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu večeras će obilježiti jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletul-kadr – najodabraniju noć u godini, prema islamskom učenju, vrijedniju od hiljadu mjeseci.

Lejletul-kadr nastupa u akšam, u ponedjeljak, 17. aprila 2023. godine.

Noć kadr je noć početka objavljivanja Kur'ana, posljednje objave koju je Bog poslao ljudima, navode iz Islamske zajednice BiH i ovoj je noći posvećeno jedno cijelosti poglavlje Kur'ana.

To je “noć bolja od hiljadu mjeseci”, a “u njoj silaze Meleki i Džibril zbog odluke svake”. U Noći kadr muslimani mole za oprost svojih grijeha i milost Božiju na oba svijeta.

Veličina ove noći sadržana je u objavljivanju Kur'ana, najveće milosti ikad darovane.

Islamska zajednica je označila ovu noć kao noć znanja, nauke i obrazovanja, te se u tu svrhu organiziraju dobrotvorne akcije prikupljanja sredstava za obrazovne ustanove Islamske zajednice.

“Ispunjeni nadom, postizanjem stepena takvaluka, milosti, opraštanja grijeha i zaštite od džehennemskoga azaba, kroz dovu, kao vid vertikalnog i postom kao potvrdom horizontalne komunikacije, dvadeset sedmu noć ramazana dočekujemo kao krunski dragulj na tadžu vjernika”, ranije su pojasnili iz Uprave za vjerske poslove pri Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

Istakli su tada kako je to noć Božije milosti, a ljudske potrebe, Božije upute i čovjekove radosti:

“U toj ramazanskoj noći sve se određuje i propisuje, spušta i uzdiže, otvara i zatvara, otkriva i zaogrće, daruje i obveseljava, približava i spaja.”

Radiosarajevo.ba

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO