Petak, 26 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHNjemačka proširila listu najtraženijih zanimanja, dodali više od 50 novih

Njemačka proširila listu najtraženijih zanimanja, dodali više od 50 novih

Za razliku od prošle godine na listi zanimanja su se našli i stručni radnici u hotelsko-ugostiteljskom sektoru, vozači autobusa i stručno osoblje u metalskoj branši.

– Od 1.200 registrovanih zanimanja kod 200 se bilježi manjak radne snage, što je 52 zanimanja više nego prošle godine – saopštila je Savezna kancelarija za zapošljavanje u Nirnbergu.

Najveći nedostaci zabilježeni su u zanimanjima poput njegovatelja, vozača kamiona, medicinskog osoblja, građevinskih specijalista kao i u zanimanjima vezanim za odgoj djece. Isto tako se na listi nalaze i zanimanja poput prodavaca u maloprodaji i obezbjeđenja, piše Poslovni dnevnik.

Od visokokvalifikovanih zanimanja deficitarni su i apotekari i arhitekte, kao i specijalisti u IT sektoru. Na listi se nalaze i zanimanja poput doktora, pravnika i socijalnih radnika.

Za razliku od prošle godine na listi zanimanja su se našli i stručni radnici u hotelsko-ugostiteljskom sektoru, vozači autobusa i stručno osoblje u metalskoj branši. U saopštenju se navodi i kako samo 26 odsto nezaposlenih traži posao u jednom od deficitarnih zanimanja.

U maju je zabilježena stopa nezaposlenosti od 5,5 odsto. Institut za istraživanje rada koji djeluje u sklopu Savezne agencije za zapošljavanje, krajem prošle godine objavio je da je u Njemačkoj nepopunjeno oko dva miliona radnih mjesta.

(Buka)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO