Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHVSTV:Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije - Osigurati zaštitu ljudskih...

VSTV:Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije – Osigurati zaštitu ljudskih prava

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine, i ove godine obilježava Međunarodni dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije kako bi podsjetilo da je obaveza pravosudnih institucija i društva u cjelini osigurati zaštitu ljudskih prava.

Neke od aktivnosti koje VSTV BiH provodi u cilju osiguravanja dosljedne primjene zakona i jednakog pristup pravdi za svakog građanina i građanku jeste osiguravanje sistematičnijeg pristupa podacima o procesuiranju predmeta koji se prvenstveno odnose na diskriminaciju i zločine iz mržnje.

Tako je VSTV BiH usavršavanjem CMS sistema omogućilo sveobuhvatno prikupljanje podataka o oblicima, vrstama i osnovama diskriminacije u bh. pravosuđu, s ciljem osiguravanja jednakog ostvarivanje ljudskih prava LGBT osoba.

Diskriminacija, zločini iz mržnje i rodna neravnopravnosti, neki su od ključnih izazova sa kojim se suočavaju LGBTI osobe, a zbog čega VSTV BiH kao regulatorno pravosudno tijelo poduzima brojne aktivnosti kako bi se unaprijedio položaj LGBTI osoba u društvu.

VSTV BiH nastavlja i sa procesom implementacije Strategije za unapređenje rodne ravnopravnosti u pravosuđu BiH, koja je usvojena u oktobru 2020. godine, a sa čijom primjenom su započele sve pravosudne institucije u BiH kroz implementaciju pojedinačnih akcionih planova za implementaciju Strategije.

VSTV BiH pozdravlja i otvaranje prve sigurne kuće za LGBTI osobe u Bosni i Hercegovini kao značajnog iskoraka u procesu unapređenje sistema za zaštitu LGBTI populacije i podsjeća sve institucije na obavezu poštivanja propisanih normi, posebno onih koje se odnose na zaštitu ljudskih prava.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije obilježava se svake godine u maju s ciljem podizanja svijesti o pravima ove populacije.

Poštivanje propisanih normi, posebno onih koje se odnose na zaštitu ljudskih prava, jedan je od ključnih segmenata koje je neophodno unaprijediti u okviru reformskih procesa na putu BiH ka pridruživanju Evropskoj uniji. Kao zemlja kandidatkinja za pridruživanje EU, BiH se obavezala na poštivanje njenih propisa i mjera u šta svakako spadaju i Akcioni plan EU-a za ljudska prava i demokraciju (2020. – 2024.) kao i prva strategija Europske komisije za ravnopravnost LGBTIQ osoba za razdoblje 2020. – 2025.

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO