Subota, 27 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHVlada Ujedinjenog Kraljevstva i Memorijalni centar Srebrenica nastavljaju saradnju kroz novi projekat

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i Memorijalni centar Srebrenica nastavljaju saradnju kroz novi projekat

Nakon uspješno realiziranog trogodišnjeg projekta „Istina, dijalog, budućnost“ koji je realizirao Memorijalni centar Srebrenica uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, a koji je bio osnov za razvoj ove institucije u memorijal savremenog doba sa brojnim partnerima, aktivnostima i postavkama koje prate najviše globalne standarde memorijalizacije, danas je potvrđen nastavak naše saradnje putem novog Projekta samoodrživosti Memorijalnog centra Srebrenica.
„Koristim priliku da se zahvalim timu Britanske ambasade u Sarajevu i Vladi Ujedinjenog Kraljevstva na izuzetnoj saradnji. Napravili smo krupne korake, učinili sta da drugi donatori povjeruju da možemo voditi velike programske aktivnosti samostalno, dali ste nam prostor da rastemo i da se razvijamo. Veliko hvala timu koji je predvodio Zlatan Hajlovac, a koji je realizovao sjajne inicijative u posljednje tri godine zahvaljujući ovoj podršci. Iz ovoga se izrodio cijeli program pristupa obrazovanju za mlade, međunarodna partnerstva, aktivnosti razmjene i prenosa znanja, uspostavljene napredne procedure u nabavci, razvijeni strateški dokumenti, kreirane trajne izložbene postavke. Sada nastavljamo dalje, sa jednogodišnjim projektom ka samoodrživosti, čime ćemo zaokružiti proces koji smatram jednim od najvažnijim zadataka za naš tim – da učinimo da ova institucija ima mehanizme trajnog opstanka bez obzira ko bio na njenom čelu u budućnosti“, poručio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.
Projekat će obuhvatiti program Istočnobosanskog pamćenja, kojim će se proširiti aktivnosti memorijalizacije etničkog čišćenja bošnjačkog stanovništva istočne Bosne, a gdje će Memorijalni centar biti oslonac udruženjima i grupama za obilježavanje, sjećanje i edukaciju o zločinima širom ove regije.
„Razvijamo nove aktivnosti na polju fundraisinga, prikupljanja sredstava, koji će se fokusirati na domaće snage – privatni sektor i građane-pojedince, kako bismo stvorili okvir gdje će se ova institucija moći osloniti na smislen, transparentan i programski orijentiran način podrške od naših ljudi. Cilj nam je uspostaviti Fondaciju, koja će okupiti naše prijatelje u Evropi, a koja će nam omogućiti razvoj međunarodne organizacije koja će imati kapacitet da finansiranje projekata u Srebrenici osigura kroz pristup fondovima za koje naša institucija nema mogućnost zbog činjenice da je registrovana u BiH ili zato što ne spada po svom karakteru u nevladine organizacije. To je nešto o čemu smo govorili prilikom posljednjih posjeta Italiji i Njemačkoj, tako da ćemo to oživjeti kroz ovaj projekat. Također, planiramo raditi na istraživanju evropske sudske prakse na polju kažnjivosti negiranja genocida“, dodala je koordinatorica programa Amra Begović.
Memorijalni centar Srebrenica | Potočari bb, 75 430 Srebrenica | www.srebrenicamemorial.org | info@srebrenicamemorial.org | +387 56 991 940
Memorijalni centar će razviti Strategiju razvoja do 2030. godine, uspostavit će prijedlog sistematizacije za razvoj Odjela za istraživanje genocida, u skladu sa novim odredbama Zakona o Memorijalnom centru koji je nametnuo Visoki predstavnik Kristijan Šmit, a kojim je prošireno djelovanje institucije.
„Nadograđujemo Srebrenica Volunteer Program koji smo ranije razvili kroz saradnju sa Misijom UN-a u Bosni i Hercegovini te UNDP-om i UNHCR-om, koji će omogućiti volontiranje za Memorijalnom centru, iz svih dijelova svijeta. Nastavljamo sa aktivnostima Programa razmjene sa memorijalima iz ostatka svijeta, ali i aktivnostima Odbora za dijalog. Otići ćemo i korak dalje kao institucija u borbi protiv negiranja genocida, o čemu ćemo više govoriti u narednom periodu. Sve ovo ćemo napraviti zahvaljujući saradnji sa Vladom Ujedinjenog Kraljevstva“, dodala je Begović.
Iz Britanske ambasade u Sarajevu poručuju da će Vlada Ujedinjenog Kraljevstva nastaviti podržavati napore Memorijalnog centra Srebrenica.
„Memorijalni centar je kroz aktivnosti u posljednje tri godine dokazao da je institucija vrijedna povjerenja, da ima kapacitete da raste i razvija se, zbog čega s ponosom ističemo saradnju koju imamo. Cijeli svijet će se, u skladu sa novom Rezolucijom, sjećati i obilježavati 11. juli, ali ćemo mi raditi i svaki drugi dan. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva nastavlja podržavati misiju ove institucije – izgradnja mira i povjerenja temeljenog na istini i pravdi,“ zaključio je britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Julian Reilly.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno