Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHUručeni digitalni potpisi članovima Vlade Federacije BiH

Uručeni digitalni potpisi članovima Vlade Federacije BiH

Članovima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine uručene su kvalificirane elektronske potvrde – digitalni potpisi. S ciljem unapređenja efikasnosti i transparentnosti rada Vlade Federacije BiH i olakšavanja administrativnih zadataka, na zahtjev premijera Federacije BiH Nermina Nikšića ministri u Vladi FBiH zvanično su zatražili od Uprave za indirektno oporezivanje BiH izdavanje digitalnih potpisa koji su danas uručeni.

Kvalificirane elektronske potvrde premijeru Nikšiću i federalnim ministrima uručio je direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija, a uručenju je prisustvovao ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto.

Premijer Nikšić je rekao da je ovo još jedan dodatni iskorak koji će otvoriti prostor i olakšati građanima Federacije BiH pristup Vladi Federacije i izdavanje potrebne dokumentacije.

– Siguran sam kako je ovo jedno značajno olakšanje svima koji će raditi u budućnosti s resornim ministarstvima i Vladom Federacije – rekao je premijer Nikšić.

Poručio je da su digitalni potpisi koje će se ubuduće koristiti u Vladi Federacije BiH odavno  praksa u zemljama Evropske unije, a da su kod nas dio projekta digitalizacije javne uprave kojeg uspješno provode Ministarstvo prometa i komunikacija BiH i Uprava za indirektno oporezivanje.

– Potrebno je da svi pokažemo volju, aktivno učestvujemo u bržoj provedbi procesa digitalizacije  i da se riješimo bespotrebne i opterećujuće papirologije i birokratije. Ovo je ujedno i pokazatelj uspješnih rezultata zajedničke saradnje institucija na svim nivoima vlasti, nakon godina opstrukcija. Napravljen je veliki iskorak ne samo za upravu, već i za građane koji koriste usluge te posebno važno i za privredne subjekte. Naravno papirologije će uvijek biti, ali ne u ovoj mjeri kako to imamo sada – poručio je premijer Nikšić.

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO