Subota, 27 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHUmjetnička galerija BiH grca u dugovima: Na računu imaju 1.291 KM

Umjetnička galerija BiH grca u dugovima: Na računu imaju 1.291 KM

Umjetnička galerija BiH je putem Facebooka objavila svoju tešku financijsku situaciju. Naime, istakli su da se nalaze u dugovima i da ne znaju kako da prioritetiziraju svoje troškove, s obzirom na to da imaju samo nešto više od 1.000 KM na računu.

U svojoj satiričnoj objavi naveli su da na računu trenutno imaju 1.291 KM, dok dugovi za mjesec mart iznose čak 5.790 KM. Dodatno su objasnili da već četiri mjeseca nisu uspjeli isplatiti plate svojim zaposlenicima. Upitali su svoje pratitelje na Facebooku što bi trebali prvo platiti, s obzirom na njihovu financijsku situaciju.

“Šta da platimo: “plin, struju, registraciju auta, obezbjeđenje i video-nadzor, knjigovodstvene usluge, Haruna…. za mjesec mart”.

Umjetnička galerija BiH je već ranije bila suočena sa sličnim problemima.

Prošle godine su reagovali i na novčana sredstva koja su im dodijelili Federalno ministarstvo kulture i sporta. Raspodjelu novca nazvali su skandaloznom, u sklopu koje je ovim institucijama dodijeljeno po 40.000 KM. S druge strane, od Vlade Kantona Sarajevo dobili 146.000 KM u 2022. godini.

Podsjetimo, tokom zasjedanja Skupštine Kantona Sarajevo krajem aprila usvojen je prijedlog Zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja institucija kulture i obrazovanja čiji je osnivač Bosna i Hercegovina.

“Vjerovali ili ne, Skupština Kantona Sarajevo i njena Vlada, prvi su organi vlasti koji su se uopšte pozabavili problemom statusa sedam institucija kulture koje su od Dejtona bile u bezvazdušnom prostoru. Posljednji pravni akt koji se tiče ovih institucija donesen je davne, ratne 1993. godine. Donijelo ga je ministarstvo kulture i sporta Republike Bosne i Hercegovine. Od tada, pa sve do donošenja ovog zakona u Skupštini Kantona Sarajevo, institucije su bile u nerazmrsivom političkom Gordijevom čvoru, bez statusa, uprave i bilo kakvih primanja, osim onih koja su povlačili kroz projekte, što je bivalo povremeno i neizvjesno. Ovaj zakon rješava problem djelimično, ali u najvažnijem segmentu. Obezbjeđuje uposlenicima plate i doprinose što je osnova za bilo kakve daljnje aktivnosti ovih ustanova. Osigurava tzv. hladni pogon, a za ostalo će se pobrinuti uposlenici. Ja bih volio da je zakonom istovremeno riješen i osnivački status, ali neka to bude dugi korak”, kazao je Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

Ipak, i pored problema sa opstankom u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine možete, uz stalnu postavku “Galerija entuzijazma” pogledati i samostalne izložbe umjetnika Mehmed Klepo i Jure Paponja.

“Posjetite pravu galeriju entuzijazma i entuzijaste koji u 2024. godini nisu primili ni jednu platu”, poručili su ironično.

Radio Feral/Akta.ba

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno