Subota, 27 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHU toku podnošenje zahtjeva poljoprivrednika za podsticaje po modelu ruralnog razvoja u...

U toku podnošenje zahtjeva poljoprivrednika za podsticaje po modelu ruralnog razvoja u 2024. godini

Federalno ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva donijelo novi Pravilnik o uslovima i načinu ostvarenja novčanih podrški po modelu ruralnog razvoja.

Ovim Pravilnikom propisani su opći i posebni uslovi koje moraju ispuniti pravna i fizička lica za ostvarenje prava na novčanu podršku po modelu ruralnog razvoja, potrebna dokumentacija, prihvatljivi i neprihvatljivi troškovi, način ostvarivanja prava na novčanu podšku kontrola i obrasci.

Pravilnik je objavljen u Službenim novinama FBiH broj 33/94 od 08.05.2024 godine a stupio je na snagu dana 09.05.2024 godine, i web stranici Federalnog ministarstva poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva.

Krajnji rokovi za podnošenje zahtjeva i propisane dokumentacije za podršku po mjerama su:

  • Investicije u poljoprivredne mašine i priključne uređaje za biljnu proizvodnju ili stočarstvo je 05.06. tekuće godine,
  • Investicije nabave rasplodne stoke je 05.08. tekuće godine,
  • Investicije u podizanje višegodišnjih nasada je 05.08. tekuće godine,
  • Investicije za pokretanje poslovanja mladih poljoprivrednika je 05.08. tekuće godine,
  • Investicije u izgradnju, proširenje odnosno opremanje građevinskih objekata na poljoprivrednom gazdinstvu je 05.10. tekuće godine,

Minimalna prihvatljiva vrijednost investicije po zahtjevu, koja je predmet novčane podrške sa uključenim PDV-om, je 2.000,00 KM za fizička lica i obrte,  odnosno 10.000,00 KM za pravna lica.

Prihvatljivi i neprihvatljivi troškovi su navedeni u Pravilniku, te je neophodno prije podnošenja zahtjeva pročitati odredbe tog Pravilnika.

Zahtjev za novčanu podršku dostavlja se Federalnom ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na propisanom obrascu koji se nalazi u prilogu Pravilnika za svaku investiciju.https://fmpvs.gov.ba/poticaji-model2/https:/

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno