Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonZZO TK: Stekli su se uslovi za podnošenje zahtjeva za povrat sredstava...

ZZO TK: Stekli su se uslovi za podnošenje zahtjeva za povrat sredstava za uplaćenu premiju osiguranja za 2023. godinu

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja TK obavještavaju osigurana lica da su se stekli uslovi za podnošenje zahtjeva za povrat sredstava za uplaćenu premiju osiguranja za 2023. godinu.

Donošenjem Uputstva o povratu sredstava za uplaćenu premiju za 2023. godinu definisan je način i postupak povrata sredstava za uplaćenu premiju.

Postupak povrata sredstava za premiju osiguranja po službenoj dužnosti vršit će se za poslodavce koji su za svoje radnike i njihove članove porodice izvršili uplatu premije osiguranja. Povrat sredstava poslodavcu vršit će se donošenjem rješenja a na osnovu spiska poslodavca koji je priložen prilikom uplate premije osiguranja i na osnovu podataka u informacionom sistemu o uplati premije osiguranja.

Za fizička lica, ostvarivanje prava se vrši na osnovu zahtjeva koje osigurano lice podnosi u poslovnici zdravstvenog osiguranja prema mjestu prebivališta.
Uz zahtjev osigurano lice dužno je priložiti i dokaz o uplati premije osiguranja kao i izjavu da je saglasan za uplatu sredstava na određeni tekući račun.

Ukoliko osigurano lice ne posjeduje dokaz o uplati premije osiguranja, vršit će se uvid u službenu evidenciju kako bi se utvrdilo da li je izvršena uplata u skladu sa dostavljenim zahtjevom.

Nakon utvrđivanja osnovanosti zahtjeva, poslovnica zdravstvenog osiguranja nadležna prema mjestu prebivališta donosi rješenje, saopćeno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO