Utorak, 30 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonZbog "prepucavanja" među dobavljačima prolongirana nabavka aparata za zračenje u Tuzli

Zbog “prepucavanja” među dobavljačima prolongirana nabavka aparata za zračenje u Tuzli

Nabavka linearnog akceleratora, odnosno aparata za zračenje u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli je prolongirana zbog žalbe koju je uložio jedan od dobavljača, potvrđeno je za Klix.ba. Tender je danas trebao biti okončan, ali je to odgođeno.

Otvaranje ponuda na javnom tenderu koji je Univerzitetski klinički centar u Tuzli objavio za nabavku linearnog akceleratora, danas je trebalo biti obavljeno. Međutim, postupak je obustavljen zbog jedne pristigle žalbe.

“Mi ponudu nismo otvorili nakon što je došla žalba. Ona se odnosila na sitnice u sistemu jer mi praktično ništa nismo mijenjali u tenderskoj dokumentaciji. U potpunosti smo postupili po odlukama Ureda za žalbe prilikom prošlog obaranja tendera. Međutim, nakon toga, sada smo opet dobili žalbu”, kaže za Klix.ba direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Denijal Tulumović.

Denijal Tulumović (Foto: A. K./Klix.ba)

Denijal Tulumović (Foto: A. K./Klix.ba)

Tulumović navodi da je UKC Tuzla odgovore po žalbi uputio putem portala javnih nabavki, a 30. novembra ove godine Uredu za žalbe su urgentno poslali zahtjev za očitovanje.

“Međutim, na našu urgenciju oni nisu odgovorili, a mi moramo postupati po njihovim odlukama. Rješavanje žalbe prolongira postupak za okvirno sedam dana. Učesnike u tenderu sam zamolio da samo budu profesionalci, naglasivši da ovo ne treba meni već građanima Tuzlanskog kantona, ali i svih ostalih koji koriste naše usluge”, navodi Tulumović.

Do novog obaranja tendera dovela su zapravo “prepucavanja” među dobavljačima, tačnije tri kompanije, a koja su zasnovana na neslaganjima od ranije.

“Tehničku specifikaciju uređaja uspostavile su stručne osobe iz te oblasti. Oni (dobavljači, op.a.) ne mogu da razriješe svoja određena neslaganja vezano za nabavku opreme, ne samo u Tuzlanskom kantonu, već i u Sarajevu, Zenici te Mostaru. Sve to se prelama preko naših leđa. Zamolio sam ih da između sebe to riješe, a ono što smo mi kao ustanova mogli, smo i učinili. Zamolio sam ih i da nam ne stvaraju dalje probleme te da ne prenose ‘prepucavanja’ na pacijente koji su kao krajnji korisnici usluga oštećeni”, navodi Tulumović.

Inače, postupak radioterapije u tuzlanskom UKC-u se ne provodi od marta ove godine, a nakon što su stari uređaji povučeni iz upotrebe. Prvi tender za nabavku novog uređaja UKC je raspisao 30. marta ove godine, a novac od okvirno osam miliona KM je osigurala Vlada Tuzlanskog kantona.

Zbog UKC-ovih propusta u tenderskoj proceduri nabavka je obustavljena. Prva žalba je zaprimljena u aprilu ove godine, a UKC je donio odluku o djelimičnom usvajanju.

Nakon toga, Ured za razmatranje žalbi 27. jula ove godine je postupak vratio na sami početak. Nova žalba je uslijedila, a njeno djelimično usvajanje se desilo 9. augusta. Međutim, opet se pojavila nova žalba i to 21. augusta.

Na kraju, Ured za žalbe je donio odliku o potpunom poništavanju tendera, zbog tehničkih specifikacija medicinske opreme koja je bila predmet nabavke, a koja bi mogla ograničiti konkurenciju.

Kako je pojašnjeno, tehničkom specifikacijom definisane su minimalne tehničke karakteristike CT simulatora za radioterapiju. Tako je definisano da je otvor kućišta najmanje 90 centimetara.

Međutim, u novom tenderu koji je danas trebao biti okončan navedeno je da otvor bude 80 i više centimetara. Ali, ni to nije bilo dovoljno da se on okonča.

“Na takav način smo ‘razbili’ teoriju po kojoj navodno favoriziramo samo jednog proizvođača. Međutim, kao profesionalac mogu reći da nama taj veći promjer i dalje najviše odgovara jer na takav način bismo zbrinuli skoro 95 posto svojih bolesnika koji imaju potrebu za radioterapijskim tretmanom”, pojasnio je Tulumović.

Inače, onkološki pacijenti iz tuzlanskog UKC-a trenutno se radioterapiji, odnosno takozvanom zračenju podvrgavaju u ostalim centrima u BiH. Tako će biti i okvirno dva mjeseca nakon nabavke neophodnih uređaja jer toliko treba za njihovo dopremanje, instalaciju te kraću obuku stručnjaka za rad.

S druge strane, kako je Klix.ba ranije otkrio, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona u saradnji s kriminalističkom policijom istražuju postupak javne nabavke novog linearnog akceleratora u UKC-u Tuzli.

Također, vrši se i dopuna vještačenja na osnovu kojeg će se utvrditi da li su stari aparati za radioterapiju koji su korišteni za liječenje onkoloških pacijenata u konačnici nanijeli dodatne posljedice po njihovo zdravlje jer su bili u upotrebi iako im je rok trajanja istekao.

(Klix)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO