Utorak, 28 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonZavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona lider u zdravstvenoj informatici

Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona lider u zdravstvenoj informatici

Tuzlanski kanton u okviru Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema je prvi koji je zaključio ugovore sa zdravstvenim ustanovama na području Federacije Bosne i Hercegovine, te za svoje pacijente omogućio pružanje deficitarnih zdravstvenih usluga unutar više kantona.

Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona ubuduće će za pacijente kojima je u okviru dijagnostičke obrade potrebno uraditi magnetsku rezonancu snage 3 Tesla, omogućiti da kroz Integrisani zdravstveni informacioni sistem navedenu proceduru urade u zdravstvenim ustanovama sa kojima je zaključen ugovor u Sarajevu i Mostaru.
Za sada ugovori su potpisani sa PZU Poliklinikom “Dr. Al-Tawil” Sarajevo i Zdravstvenom specijalističkom ustanovom Poliklinika “Vitalis” Mostar.

Zdravstvene ustanove sa kojima su potpisani ugovori prati raspoređene e-Uputnice i utvrđuju termine za obavljanje pretraga i o tome obavještavaju osigurana lica, odnosno pacijente koji dolaze sa Tuzlanskog kantona, te se i nakon završene pretrage u Sarajevu ili Mostaru, nalazi ovih pacijenata šalju nazad u elektronski zdravstveni karton u TK.
Međusobna povezanost svih zdravstvenih ustanova, te informacije o izvršenim medicinskim uslugama kroz  integrisani zdravstveni informacioni sistem omogućava efikasno upravljanje cjelokupnim sistemom zdravstvene zaštite, što u konačnici doprinosi višestrukim benefitima za pacijente Tuzlanskog kantona, te za njihovo efikasnije liječenje.

Povezivanjem više kantona u jednu cjelinu, Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona se još jednom postavio kao lider u inovacijama zdravstvene informatike u BiH, a u narednom periodu će biti dodatnih ideja koje će biti realizirane, a sve u cilju pružanja efikasnije zdravstvene zaštite.

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO