Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonZapočete aktivnosti rekonstrukcije i adaptacije zgrade Vlade TK

Započete aktivnosti rekonstrukcije i adaptacije zgrade Vlade TK

Potpisivanjem Ugovora sa izabranim izvođačem radova za izradu Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje objekta „SODA SO“ Tuzla i zvanično je započeta realizacija najavljene rekonstrukcije i adaptacije zgrade Vlade Tuzlanskog kantona. Nakon završenog postupka javne nabavke za izradu Idejnog rješenja za rekonstrukciju i adaptaciju zgrade Vlade TK u Tuzli, koji je okončan u 2021. godini, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice je u martu 2023. godine pokrenulo postupak javne nabavke za izradu Glavnog projekta. Ovim činom realizirana je još jedna od mjera iz Ekspozea premijera Halilagića i obećanje dato prilikom imenovanja Vlade TK.

„Mi smo ovu mjeru, imajući u vidu nepredvidivost procedure javnih nabavki, planirali okončati u četvrtom kvartalu ove godine, te nam činjenica da smo ovaj posao ovako brzo realizirali čini posebno zadovoljstvo jer time značajno ubrzavamo slijedeće procedure i postupanja kako bi smo već slijedeće godine mogli započeti radove na tom objektu. Očekujem da to bude izuzetno reprezentativan javni objekat. Objekat kojim će se Tuzla, Tuzlanski kanton, ali i šira regija ponositi kao administrativnim centrom ovog područja“, kazao je premijer Halilagić dodajući da je ovo izuzetno opravdan i ekonomičan investicijski projekat s obzirom da Tuzlanski kanton za zakup prostora koje koriste kantonalne institucije godišnje izdvaja preko milion KM.

U postupku javne nabavke prijavila su se tri ponuđača sa područja Bosne i Hercegovine.

„Nakon prve objave javne nabavke uspješno smo izabrali izvođača radova i to nam u mnogome ubrzava cijeli proces. Jedna od najvažnijih tačaka, a koja definiše i rok za završetak ovih aktivnosti predviđa da Glavni projekat dobijemo za 4 mjeseca, a s tim u vezi dalje očekujemo da do kraja godine dobijemo građevinsku dozvolu i raspišemo i tender za nabavku izvođača radova na rekonstrukciji i adaptaciji Objekta. Ukupna vrijednost današnjeg Ugovora je 48.789,00 KM, a Glavni projekat će nam kazati šta i koliko novca će nam trebati za izvođenje radova na rekonstrukciji“, kazala je danas potpisnica Ugovora ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić.

Javna nabavka provedena je putem otvorenog postupka, te je kao najpovoljniji ponuđač izabrana firma HG-Inženjering d.o.o. Tuzla.

„Sa arhitektonskog aspekta i nama kao kompaniji HG – Inženjering realizacija ovog projekta bit će jedna referenca, a Kantonu i Gradu to treba da bude jedan reprezentativni i jedan od najljepših objekata u Tuzlanskom kantonu. S naše strane učinit ćemo sve da odgovorimo postavljenom zadatku i da u zadatom roku isporučimo Glavni projekat za rekonstrukciju zgrade Vlade TK“ kazao je vlasnik kompanije HG – Inženjering Dženan Čorbić.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno