Petak, 29 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonZapočeo prvi Turistički forum 2023

Započeo prvi Turistički forum 2023

Turistički forum 2023, koji se održava danas i sutra (23. i 24. maj) u Tuzli, okupio je turističke radnike, te predstavnike javnog i privatnog sektora, a glavni cilj je da se razmjene iskustava, razgovara o potrebama i iniciraju buduće aktivnosti za unaprjeđenje poslovanja u oblasti turizma. Organizatori ovog, iznimno značajnog događaja su Vlada i Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona. Tuzlanski kanton se ističe brojnim turističkim atrakcijama, raznovrsnom turističkom ponudom, a blizina i prometrost tuzlanske zračne luke dodatni je potencijal kojeg bi se moglo još bolje iskoristiti. Vlada Tuzlanskog kantona i resorno Ministarstvo poduzimaju sve potrebne korake kako bi unaprijedili turističke potencijale, posebno u području infrastrukture, ugostiteljstva, individualnog smještaja i drugih ključnih segmenata, rečeno je danas.

„Za Tuzlanski kanton turizam je jedna od vizija razvoja i privredna grana kojoj pristupamo studiozno i planski, za razliku od svih dosadašnjih aktivnosti. Da o turizmu na području Tuzlanskog kantona ozbiljno razmišljamo pokazatelj je i današnji forum, prvi ove vrste u našem kantonu. Istovremeno to je pokazatelj da u oblasti turizma ne želimo djelovati na osnovu monologa. Danas na ovu temu pokrećemo dijalog. Razgovor, savjetovanje i udruživanje snaga, a sve s ciljem zajedničkog djelovanja na planu razvoja turističke ponude i turističke infrastrukture u Tuzlanskom kantonu“, rekao je premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

Očekuje se da će Turistički forum 2023 doprinijeti jačanju kapaciteta učesnika i učesnica u njihovom budućem radu kroz dijalog s predstavnicima javnog i privatnog sektora. U okvirima Foruma bit će upriličeno više prezentacija i panel diskusija koje će omogućiti interakciju prisutnih učesnika. Gosti će imati priliku postavljati pitanja, razmjenjivati mišljenja i savjete s kolegama iz industrije. Tokom foruma bit će predstavljena i „Strategija razvoja turizma Tuzlanskog kantona 2022-2027“ kao i projekat „Visit Tuzla Canton“, koji označava početak planskog razvoja turizma i sveobuhvatne promocije turističkih potencijala i resursa Tuzlanskog kantona.

„Turizam je jedna od razvojnih šansi Tuzlanskog kantona koja nepovratno mijenja imidž Tuzlanskog kantona od bazena bazne industrije ka prostoru pogodnom za intenzivniji razvoj turističke industrije. Na području našeg kantona imamo nekoliko turističkih bisera, kako u oblasti ljetnog turizma, historijskog turizma, zdravstvenog, ali i vjerskog turizma. Od Panonskih jezera, stari gradovi Srebrenik, Soko Teočak, Kula u Gradačcu, nekropola stećaka kod Kladnja, banjsko klimatska lječilišta, zaštićeni pejzaž Konjuh, sve su to naši potencijali koji nisu iskorišteni u onom potencijalu u kojem bi zaista mogli biti. Vlada Tuzlanskog kantona drugu godinu za redom izdvaja finansijska sredstva koja se putem javnih poziva usmjeravaju na projekte turističke infrastrukture na području Tuzlanskog kantona, sa namjerom da se ponuda učini raznovrsnijom i sadržajnijom, kao i da se poveća kvalitet usluga koje se pružaju posjetiocima Tuzlanskog kantona“, Kazao je danas ministar trgovine, turizma i saobraćaja Denis Bećirović, najavljujući i intenzivniju marketinšku kampanju kojom se želi turistička ponuda približiti ciljnim tržištima u BiH, regionu i Evropi, posebno tržištima gdje živi bh dijaspora.

Također, danas je istaknuto da je Međunarodni aerodrom Tuzla značajna komparativna prednost Tuzlanskog kantona, te da će i intenzivne aktivnosti Vlade Tuzlanskog kantona na uređenju putne infrastrukture u značajnoj mjeri doprinijeti razvoju turizma i valorizaciji turističkih potencijala, a Turistički forum u ovom smislu je smjernica i putokaz za dalje djelovanje.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO