Utorak, 28 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonZadovoljavajući stepen izvršenja programa rada Skupštine Tuzlanskog kantona u 2023. godini                                     

Zadovoljavajući stepen izvršenja programa rada Skupštine Tuzlanskog kantona u 2023. godini                                     

Rukovodstvo Skupštine Tuzlanskog kantona, predsjednik Žarko Vujović i zamjenici predsjednika Lejla Vuković i Boris Krešić danas su održali Konferenciju za medije, na kojoj su rezimirali rad Skupštine Tuzlanskog kantona u 2023. godini. Generalna je ocjena da je Program rada Skupštine Tuzlanskog kantona za ovu godinu realizovan u zadovoljavajućem procentu.

„Tokom 2023. godine održali smo 17 sjednica na kojima smo donijeli 22 zakona i usvojili 2 nacrta zakona. Programom rada je bilo planirano donošenje 20 zakonskih propisa, s tim da moram kazati da smo, zbog potreba, koje su nametale različite okolnosti, donijeli dio zakona koji nisu bili planirani Programom. To se prvenstveno odnosi na izmjene i dopune Budžeta Tuzlanskog kantona i Zakona o izvršenju Budžeta, koje su vršene tri puta. To su diktirale potrebe koje smo imali na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, Aerodromu Tuzla te u lokalnim zajednicama pogođenim prirodnim nesrećama“.

Predsjednik Vujović je naglasio i da je Skupština Tuzlanskog kantona u 2023. godini reagovala na različite aktuelne događaje i pojave. Rješavanjem problema na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli Skupština se bavila na različite načine tokom cijele godine, a održana je i tematska sjednica posvećena samo ovoj temi.

„Želim naglasiti da smo u ovoj godini u Univerzitetski klinički centar Tuzla uložili više od 20 miliona KM. Među značajnim odlukama koje smo donijeli svakako je i ona o davanju saglasnosti za kreditno zaduženje Tuzlanskog kantona od 20 miliona KM, a značajan dio tih sredstava će biti uložen u izgradnju Kampusa“ istakao je predsjednik Vujović.

Zamjenica predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona Lejla Vuković je naglasila da su poslanici tokom 2023. godine, osim svojih redovnih aktivnosti razmatrali i brojna aktulna pitanja te predlagali i usvajali različite inicijative koje imaju za cilj poboljšanje kvaliteta života u Tuzlanskom kantonu. Među njima su brojne inicijative koje se tiču unapređenja zdravstvene zaštite određenih grupa pacijenata, kao i Inicijativa o zapošljavanju ljekara na području Tuzlanskog kantona.

„Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je Inicijativu da se svi ljekari koji su trenutno nezaposleni u Tuzlanskom kantonu zaposle. Mi na taj način želimo poslati jasnu poruku mladim, stručnim ljudima da ćemo učiniti sve kako bismo ih zadržali ovdje, u Bosni i Hercegovini.

Trenutno intenzivno, sa nadležnim institucijama, radimo na provođenju ove inicijative i ja očekujem njenu realizaciju u 2024. godini. U ovoj godini uspješno je realizovana naša inicjativa da građani Tuzlanskog kantona više ne plaćaju tzv.  ̉markice za zdravstvenu zaštitu ̉, a tu obavezu je preuzela Vlada Tuzlanskog kantona“ istakla je zamjenica predsjednika Skupštine Lejla Vuković.   

I zamjenik predsjednika Skupštine Boris Krešić je naglasio da su poslanici tokom 2023. godine na različite načine djelovali u cilju pomoći i podrške građanima, posebno naglasivši rad radnih tijela, koja su tokom 2023. godine održala 111 sjednica.

„Sve na što su nam ukazivali građani smo blagovremeno razmotrili, proslijedili nadležnim tijelima, zauzimali stavove, donosili određene mjere i po potrebi inicirali izmjene propisa, kako bismo riješili određena pitanja. Drago mi je što danas imamo vijest da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona otkrilo počinitelja lažnih dojava o postavljenim bombama u srednjim školama u Živinicama, a i to je samo jedno od pitanja kojima se bavila i Komisija za obrazovanje i nauku Skupštine Tuzlanskog kantona. Sve predstavke građana kojima ukazuju na različite probleme i pojave u našem društvu ćemo i u narednoj godini pažljivo razmotriti i djelovati u okviru svojih nadležnosti“  istakao je zamjenik predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona Boris Krešić.

Inače,  osim zakona među kojima su: Zakon o upotrebi znakovnog jezika u Tuzlanskom kantonu, Zakon o pružanju besplatne pravne pomoći i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju i građenju, te nacrti Zakona o oružju i Zakona o muzejskoj djelatnosti Skupština Tuzlanskog kantona u 2023. godini je usvojila više od stotinu odluka, izvještaja i informacija te Strategije razvoja Javne ustanove Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama (CROPS) za period 2023-2028. godina i Strategiju razvoja turizma Tuzlanskog kantona za period 2023-2029. godina, Program razvoja zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća Tuzlanskog kantona za period od 2023. do 2029. godine, Kantonalni plan upravljanja otpadom 2023-2028. i Kantonalni plan zaštite okoliša Tuzlanskog kantona za period 2023-2028. godina. Nakon nemilih dešavanja u Gradačcu,  usvojena je i  Rezolucija o prevenciji i borbi protiv svih oblika nasilja nad ženama, a nakon početka stravičnih ratnih dešavanja na Bliskom Istoku usvojena je i Deklaracija o dešavanjima u Palestini.

Skupština Tuzlanskog kantona  u 2023. godini je dala i saglasnost za tri vrlo značajna projekta koji će biti realizovani u narednom periodu. To su izgradnja zgrade Suda u Lukavcu, Policijske stanice u Živinicama i rekonstrukcija zgrade Vlade Tuzlanskog kantona.

Današnja press konferencija bila je prilika i da se rukovodstvo Skupštine zahvali predstavnicima medija koji su tokom 2023. godine objektivno i blagovremeno izvještavali javnost o svim značajnim aktivnostima Skupštine Tuzlanskog kantona te izrazili očekivanje da će dobra saradnja biti nastavljena i u 2024. godini. Svim građankama i građanima upućene su čestitke u povodu predstojećih novogodišnjih i božićnih blagdana.

Služba Skupštine Tuzlanskog kantona

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO