Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonVlast u TK: Socijaldemokrate i Stranka za BiH formirali blok, sutra razgovor...

Vlast u TK: Socijaldemokrate i Stranka za BiH formirali blok, sutra razgovor s SDA

U Živinicama je jučer održan sastanak delagacija Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Socijaldemokrata (SD) BiH, koje su predvodili predsjednici stranaka Semir Efendić i Enver Bijedić.

Kako je za Faktor potvrdio Enver Bijedić dogovoreno je da ove dvije stranke formiraju zajednički blok, koji će u Skupštini Tuzlanskog kantona brojati četiri zastupnika.

– Dogovor je da ćemo nastupati kao blok od četiri zastupnika bilo u vlasti bilo u opoziciji. Spremni smo da se odazovemo svim opcijama koje žele s nama da razgovaraju – rekao je Bijedić.

On je dodao je poziv za razgovor uputila Stranka demokratske akcije (SDA) tako da će zajednička delagacija SD BiH i SBiH danas razgovarati s predstavnicima ove stranke.

– Radi se o razgovoru sa SDA, a ne pregovorima ili dogovoru o zajedničkom formiranju vlasti – naglasio je Bijedić.

Kako sada stvari stoje, Stranka demokratske akcije (SDA) će u Skupštini TK imati 13 zastupnika, Socijaldemokratska partija (SDP) osam, Demokratska fronta (DF) četiri, Pokret demokratske akcije (PDA) tri, Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine (SD BiH), Stranka za BiH (SBiH) i Narod i pravda (NiP) po dva te Naša stranka (NS) jednog.

Ambicije za formiranje vlasti za sada su iskazali SDA i SDP, a predsjednik Kantonalnog odbora SDA Fahrudin Skopljak ranije je potvrdio da SDA i DF imaju načelni dogovor, što predstavlja 17 zastupnika. S druge strane, SDP sa svojim partnerima od ranije, PDA-om, NiP-om i Našom strankom ima 14 mandata u Skupštini TK.

Faktor

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO