Petak, 19 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonVlada utvrdila nacrt Budžeta za 2023. godinu

Vlada utvrdila nacrt Budžeta za 2023. godinu

Na danas održanoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je Nacrt Budžeta Tuzlanskog kantona za 2023. godinu. Procjena prihoda Budžeta Tuzlanskog kantona za 2023. godinu zasnovana je na projekcijama dostavljenim od strane Federalnog ministarstva finansija. Srednjoročne projekcije prihoda za period 2023-2025. godine prate makroekonomska očekivanja za navedeni period, zadržavajući, prije svega zbog ubrzanog rasta inflacije, određeni nivo opreznosti i konzervativnosti u njihovim procjenama. Shodno tome, Nacrtom je predviđeno da se ukupni prihodi, primici i dio ostvarenog prenesenog suficita u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2023. godinu planiraju u iznosu od oko 556 miliona KM, odnosno za 29,6 miliona KM ili 5,05% manjem u odnosu na 2022. godinu. Rashodovna strana Budžeta je uravnotežena sa prihodima, tako da rashodi i izdaci u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2023. godinu iznose nešto više od 556 miliona KM i oni su za skoro 30 miliona KM ili 5% manji u odnosu na Budžet za 2022. godinu.

Također, danas je utvrđen i nacrt Zakona o izvršenju Budžeta TK za 2023.godinu.

Osim navedenog Vlada je utvrdila i prijedlog Programa javne rasprave o Nacrtu Budžeta Tuzlanskog kantona za 2023 godinu i Nacrtu Zakona o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2023 godinu.

EBRD zainteresiran za finansiranje projekta energijske efikasnosti u TK

Vlada se upoznala sa Mandatnim pismom Evropske banke za obnovu i razvoj, a koje se odnosi na kreditno zaduženje za realizaciju studije „Program energetske obnove zgrada javne namjene u nadležnosti Tuzlanskog kantona“ i proslijedila ga Skupštini Tuzlanskog kantona na postupanje. Podsjećamo radi se o intenciji Vlade TK da implementira mjere energijske efikasnosti u do 200 objekata u javnom vlasništvu u Tuzlanskom kantonu. Mandatnim pismom, Europska Banka za obnovu i razvoj (EBRD) potvrđuje svoju zainteresovanost da, pod uslovom da rezultati procjene projekta i pregovori budu zadovoljavajući, razmotri učestvovanje u Projektu i to na način da osigura dugoročno finansiranje, u obliku izuzetno povoljnog državnog zajma u iznosu do 8 miliona eura Bosni i Hercegovini, a koji će se sukcesivno proslijediti prema Federaciji Bosne i Hercegovine i dalje prema Kantonu. Uz 2 miliona Eura kreditnih sredstava Banka bi nastojala da putem investicijskog granta  Europske unije osigura dodatnih 2 miliona Eura nepovratnih sredstava za finansiranje projekta i 750.000 Eura podrške za pripremu i vrednovanje tenderske dokumentacije, te uopće pomoć u provedbi projekta.

Od Skupštine Tuzlanskog kantona je zatraženo da odluči o tome da li će se nastaviti sa aktivnostima na realizaciji Studije „Program energetske obnove zgrada javne namjene u nadležnosti Tuzlanskog kantona“ i da upute Vladi Tuzlanskog kantona za dalje postupanje.

Ostale odluke

Vlada je danas prihvatila Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2023. godinu sa Operativnim programom zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja za 2023. godinu, te ga uputila Skupštini Tuzlanskog kantona na dalje postupanje. Prema Finansijskom planu prihodi i rashodi su ujednačeni i iznose 309.363.021 KM. U odnosu na 2022. godinu finansiranje neposredne zdravstvene zaštite je uvećano za blizu 11,5 miliona KM. Također, Vlada je prihvatila i Flnansijski plan JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona za 2023. godinu sa Odlukom o izvršavanju Finansijskog plana JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona za 2023. godinu. Oba ova dokumenta upućena su Skupštini Tuzlanskog kantona na dalje postupanje.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO