Četvrtak, 9 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonVlada Tuzlanskog kantona utvrdila Program obilježavanja 25. novembra

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila Program obilježavanja 25. novembra

Vlada je danas utvrdila Program obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti BiH, pod nazivom „Moja BiH“ koji će se provesti u subotu 25.11.2023.godine. Imajući u vidu aktualni društveno – politički kontekst, kao i činjenicu da je ovogodišnji Dan državnosti i jubilarni, 80. po redu, povod je i izuzetna prilika da se ovaj praznik značajnije obilježi. Utvrđenim Programom, osim polaganja cvijeća i Svečane sjednice Skupštine TK, predviđeno je održavanje defilea kroz grad Tuzlu, kulturni program na Trgu slobode u Tuzli, te koncert u večernjim satima u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.

Kako bi pomogla sanaciju štete i ponovnu uspostavu proizvodnog procesa, Vlada je danas odobrila 100.000,00 KM privrednom društvu IMK „Kula“ d.o.o. Gradačac. Sredstva su odobrena u svrhu finansiranja dijela poreza i doprinosa na plaće koje se odnose na mjesec oktobar 2023. godine za zaposlenike privrednog društva, zbog štete i obustave proizvodnje izazvane požarom 10. oktobra ove godine.

Također, u skladu sa Zaključkom Skupštine Tuzlanskog kantona Vlada je danas odobrila 100.000 KM, odnosno protuvrijednost u iznosu od 51.001,37 EUR Palestinskoj monetarnoj upravi za Vladu Države Palestine u svrhu finansijske pomoći Palestinskom narodu u pojasu Gaze.

Vlada je danas dala saglasnost na Odobrenje izmjena i dopuna Plana novčanih tokova za period od oktobar – decembar 2023. godine i utvrđenu gornju granicu rashoda i izdataka do kojih će se odobriti operativni planovi budžetskih korisnika za navedeni period. Ministarstvo finansija je zaduženo da poveća alokaciju sredstva korisnicima u operativnom planu Budžeta Tuzlanskog kantona za navedeni period iz budžetskih sredstva za iznos od 3.708.239,00 KM, a u skladu Pregledom izmjena i dopuna odobrenih rashoda i izdataka u operativnom planu u ukupnom iznosu od 134.879.439,50 KM i izvrši unos sredstva.

S obzirom da je Izmjenama i dopunama Budžeta Tuzlanskog kantona izvršena izmjena strukture rashoda i kapitalnih izdataka, te je izvjesno da se određeni rashodi odnosno kapitalni izdaci neće realizovati do kraja godine, a s obzirom da je potrebno dostaviti izvještaj Federalnom ministarstvu finansija o utrošku dodijeljenih sredstva, na danas održanoj vanrednoj sjednici Vlada je izmijenila ranije odluke o raspodijeli dijela sredstava po Ugovoru o dodjeli potpore iz Budžeta Federacije BiH, kao i izmjene Plana investiranja dodijeljenih sredstava za kapitalne investicije.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO