Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonVlada Tuzlanskog kantona osigurala interventnu pomoć za Tursku

Vlada Tuzlanskog kantona osigurala interventnu pomoć za Tursku

Vlada Tuzlanskog kantona će u narednim danima odobriti i finansijsku, ali i druge oblike pomoći narodu pogođenom nedavnim zemljotresima u Turskoj i Siriji, rečeno je na današnjem sastanku premijera Tuzlanskog kantona sa predstavnicima Kantonalne uprave civilne zaštite, Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, Kantonalne direkcije robnih rezervi, koji su iskazali želju i spremnost da se upute u Tursku i pruže prijeko potrebnu pomoć.

Premijer Halilagić je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo činjenicom da je veliki broj stručnjaka iz raznih oblasti izrazio volju za odlaskom u Tursku, kako bi, u okvirima svojih mogućnosti i vještina pružili pomoć unesrećenom stanovništvu.

„Kada iz zemlje koja se i sama susreće sa brojnim problemima imate osobe koje su spremne staviti se u službu pomoći nekome kome je ta pomoć zaista u ovim trenucima potrebna, to pokazuje jedno ogromno srce i posebne veze koje imamo sa Turskom. U ovim trenucima našem prijateljskom narodu Turske je potrebna pomoć i ponosni smo što možemo i želimo tu pomoć pružiti. Vlada Tuzlanskog kantona će osim 400.000 KM finansijske pomoći, koju smo već osigurali, podržati i sve druge oblike pomoći koje budemo u prilici pružiti”, kazao je danas premijer Halilagić.

Na sastanku je akcentiramo da je do sada iskazan značajan interes pojedinaca, te formalnih i neformalnih grupa građana, ali je nažalost zakazao državni sistem na nivou Vijeća ministara, a pružanje i davanje međunarodne pomoći u ovakvim situacijama je jasno propisan i standardiziran proces.

„Imamo jasne podatke šta je Turskoj u ovom momentu potrebno i koji su to preduslovi i karakteristike pomoći koju bismo trebali poslati. U skladu sa tim iskazanim potrebama mi ćemo, u skladu sa našim mogućnostima pripremiti određene oblike pomoći, te voditi računa da ne šaljemo bilo šta ili bilo koga ko ili što bi u određenom momentu mogao ili moglo postati i eventualno dodatno opterećenje turskim jedinicama”, kazao je premijer Halilagić

Danas je dogovoreno da Tuzlanski kanton, osim finansijske pomoći, pripremi i Turskoj ponudi pomoć u određenim količinama namirnica iz robnih rezervi, medicinskim timovima sa određenom količinom sanitetskog materijala, a što će biti proslijeđeno u skladu i u dogovoru sa turskim partnerima.

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO