Vlada TK:Čestitka povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić upućuje javnu čestitku u kojoj stoji:

„U ime Vlade Tuzlanskog kantona i u svoje ime svim građanima Bosne i Hercegovine upućujem čestitke u povodu 25. novembra, Dana državnosti BiH.

Odluke koje su donijeli predstavnici svih bosanskohercegovačkih naroda na zasjedanju ZAVNOBIH-a 1943. godine u Mrkonjić Gradu, obnovile su viševijekovnu državnost Bosne i Hercegovine i neprocjenjiv su zalog za budućnost i opstanak naše domovine.

Ove godine, kada obilježavamo 80. godišnjicu od obnove državnosti, želim akcentirati da se radi o obnovi državnosti, a da državno pravni kontinuitet Bosna i Hercegovina baštini od 14. vijeka do danas. Dokaz toga su i 7 zastava koje imaju svoje historijsko utemeljenje i koje su potvrda kontinuiteta državnosti BiH.

Danas kada obilježavamo 80 godina od obnove državnosti BiH želim poslati poruku neophodnosti ujedinjenja svih probosanskih snaga, jer samo ujedinjeni predstavljamo snažan front odbrane naše jedine domovine.

Kažem odbrane jer, imajući u vidu trenutnu situaciju, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u svijetu, porast fašističkih težnji, veličanja presuđenih ratnih zločinaca, pokušaje relativiziranja historijskih činjenica, falsifikovanja historije, a koje za cilj imaju tlačenje drugih i drugačijih, prisvajanje tuđe svojine, ukidanje suvereniteta, svi zajedno, a posebno mlađa generacija, koju i sam predstavljam, snažnije nego ikada do sada, moramo izraziti našu antifašističku opredijeljenost.

Od 1944. godine pa do danas, nam je, više nego ikada, ponovno potreban neki novi ZAVNOBIH, neko novo Zemaljsko antifašističko vijeće svih naroda i politika u Bosni i Hercegovini, koje će napraviti dovoljno snažnu protivtežu onima koji se, sada već javno, zalažu za dijeljenje i uništavanje Bosne i Hercegovine kao cjelovite, suverene države, domovine svih nas i u kojoj ima prostora za život svih njenih građana.

Danas više nego ikad moramo reći odlučno NE referendumima, reorganizacijama, trećim entitetima i snažno DA jedinstvenoj, cjelovitoj, suverenoj Bosni i Hercegovini, domovini Bošnjaka, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji ovdje žive.

U tom svjetlu svima koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju svojom jedinom domovinom čestitam Dan državnosti Bosne i Hercegovine.“


Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *