Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonVlada TK: Povećanje sredstava za zdravstveni sistem, privredu, poljoprivredu, socijalnu zaštitu...

Vlada TK: Povećanje sredstava za zdravstveni sistem, privredu, poljoprivredu, socijalnu zaštitu…

Na danas održanoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je utvrdila prijedloge izmjena i dopuna Budžeta Tuzlanskog kantona za 2022. godinu i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2022. godinu. U skladu sa projekcijama finansijskih kretanja, prijedlog Izmjena i dopuna budžeta Tuzlanskog kantona za 2022. godinu iznosi 585.889.757,00 KM, što je za 24.537.015,00 KM ili 4,37 % više u odnosu na Budžet Tuzlanskog kantona za 2022. godinu. Ovo povećanje je u skladu sa smjernicama Vlade Tuzlanskog kantona, usmjereno ka osiguravanju dodatnih 10.780.000,00 KM za nabavku opreme za JZU UKC Tuzla i JZU domovima zdravlja na području TK. Ovim se realizira najava premijera i Vlade Tuzlanskog kantona da će se učiniti dodatni napori na stabilizaciji ove javne zdravstvene ustanove, te stvarati pretpostavke za njen dalji razvoj. Također, rebalansom je, između ostalog, planirano povećanje od 1,7 miliona KM na potrošačkoj jedinici Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava, od čega se dominantan dio odnosi na nabavku računarske opreme u oblasti obrazovanja, te opremanje Centra za autizam TK. Za 2 miliona KM planirano je povećanje sredstava za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju. Za zaštitu porodice sa djecom predviđeno je povećanje u iznosu od 2.407.000,00KM, a za sufinansiranje programa Podrška razvoju kantona, odnosno za subvencije malim i srednjim preduzećima i obrtima planirano je povećanje u iznosu od 1.900.000 KM. Za podršku povratku prognanih lica planirano je  povećanje za dodatnih 500.000 KM. Shodno ovim povećanjima ovogodišnja ukupna ulaganja u oblast poljoprivrede na području Tuzlanskog kantona za 2022. godinu iznosit će rekordnih 13,5 miliona KM, za podršku malim i srednjim preduzećima i obrtima ukupno će biti osigurano 5,6 miliona KM, socijalnu politiku skoro 58,5 miliona KM, dok će ukupna podrška povratku održivom povratnu izbjeglih i prognanih iznositi skoro 2,8 miliona KM. Treba napomenuti da je rebalansom predviđeno i 110.000 KM za JU Veterinarski zavod Tuzla, kao i 100.000 KM za nabavku računarske opreme za centre za socijalni rad na području TK.

Izmjenama Zakona zadržati veći obim socijalnih prava

U cilju kvalitetnije socijalne zaštite, odnosno zadržavanja obima socijalnih prava do čijeg bi ukidanja došlo primjenom zakonskih odredbi Federalnog zakona o materijalnoj podršci porodica s djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji se primjenjuje se od 09.10.2022. godine, Vlada je danas utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom TK.

Naime, Federalnim zakonom su na jednoobrazan način za cijelo područje Federacije BiH utvrđena određena prava, te bi njegovom primjenom došlo do obustave dijela socijalnih podrški na koje su građani Tuzlanskog kantona imali pravo, a koja prevazilaze prava utvrđena Federalnim zakonom. Između ostalog Federalnim zakonom se dosadašnja prava, koja su bila propisana za majke porodilje (novčana pomoć za vrijeme trudnoće i porođaja ženi-majci, odnosno drugoj osobi koja nije u radnom odnosu, jednokratna pomoć za opremu novorođenog djeteta i pomoć u prehrani djeteta do šest mjeseci i dodatna ishrana za majke-dojilje) svode na jedno pravo tj. novčanu pomoć nezaposlenoj porodilji, kako se ne bi vodili višestruki postupci kod i kako stranke ne bi morale podnositi tri zahtjeva i prilagati isto toliko puta neophodnu dokumentaciju.

Međutim, obzirom da u Budžetu TK ima dovoljno sredstava za realizaciju svih dosadašnjih prava porodilja, ovim prijedlogom je izvršeno usklađivanje sa odredbama Zakona o materijalnoj podršci porodica s djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine, a preostala dosadašnja prava iz Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom iz oblasti zaštite porodice sa djecom su zadržana. Također, propisano je i novo pravo „dodatna novčana pomoć za nezaposlene porodilje“ kako bi porodilje koje su do sada ostvarivale pravo na novčanu pomoć u mjesečnom iznosu od 996,00 KM i dalje nastavile ostvarivati isti iznos kroz dva prava odnosno pravo na novčanu pomoć koje prema odredbama Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine iznosi 298, 65 KM i novo pravo na dodatnu novčanu pomoć čiji iznos će biti propisan posebnim propisom Vlade TK i utvrđen Odlukom Vlade TK. Osim navedenog današnjim prijedlogom izmjena i dopuna Kantonalnog zakona, za djecu sa smetnjama u fizičkom ili psihičkom razvoju i djecu sa određenim teškim oboljenjima, ostavljena mogućnost da nastave ostvarivati pravo na dodatak na djecu, koji su prema odredbama dosadašnjeg propisa ostvarivali kao pravo na uvećani dječiji dodatak.

Ostale odluke

Zbog otklanjanja protivrječnosti u Zakonu o plaćama i naknadama državnih službenika, Vlada je danas utvrdila prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama državnih službenika, namještenika i drugih lica zaposlenih u organima državne službe Tuzlanskog kantona. Naime, amandmanskim djelovanjem u postupku usvajanja ovog Zakona u ranijem periodu uvrštena je nova odredba koja je u suprotnosti sa drugom odredbom ovog zakona, a koja tom prilikom nije brisana, što se predlaže danas utvrđenim prijedlogom Zakona.

Vlada je danas prihvatila Mišljenje Ministarstva unutrašnjih poslova u vezi sa Prijedlogom Zakona o izmjeni Zakona o oružju i municiji, upućen u skupštinsku proceduru od strane poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona Senada Alića. Prihvaćeno Mišljenje dostavit će se Skupštini Tuzlanskog kantona na razmatranje.

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO