Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonVlada TK nastavlja ulaganje u UKC Tuzla

Vlada TK nastavlja ulaganje u UKC Tuzla

Današnjim potpisivanjem ugovora o finansiranju projekata ukupne vrijednosti od skoro milion KM, Vlada Tuzlanskog kantona nastavlja proces ulaganja u Univerzitetski klinički centar Tuzla i revitalizaciju ove zdravstvene ustanove. Ugovore o finansiranju I. faze adaptacije i opremanja Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju na Klinici za psihijatriju JZU UKC Tuzla, adaptacije dijela Klinike za ginekologiju i akušerstvo JZU UKC Tuzla i rekonstrukcije prostorija na Klinici za bolesti uha, grla i nosa i hirurgiju glave i vrata JZU UKC Tuzla danas su u Vladi Tuzlanskog kantona potpisali ministrica zdravstva TK Dušanka Bećirović i direktor UKC-a Tuzla Denijal Tulumović. Ugovorima je predviđeno da će Vlada sa 600.000 KM finansirati Prvu fazu adaptacije i opremanja Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju, sa 304.000 KM adaptaciju dijela Klinike za ginekologiju i akušerstvo, te sa 30.000 KM rekonstrukciju prostorija na Klinici za bolesti uha, grla i nosa i hirurgiju glave i vrata. Podsjećamo, posljednja rekonstrukcija Klinike za ginekologiju i akušerstvo bila je prije 20-tak godina. Objekat je starije gradnje i vrijeme za nova ulaganja već dugo se nameće kao glavni prioritet. Na inicijativu doktora i zastupnika u Skupštni TK Zumre Avdibegović – Begić i Šekiba Umihanića, pokrenute su aktivnosti za rekonstrukciju odjeljenja i stvaranju boljih uslova za porodilje.

„Tokom ove godine uvidjeli smo nekoliko segmenata u djelokrugu rada UKC-a, a koji su nam se nametnuli kao prioriteti za djelovanje. Imamo dobru sinergiju i podrška Vlade TK ovakvim projektima je neupitna. Uz ranija, rekordna izdvajanja za neke kapitalne investicije, a koja se kreću oko 20 miliona KM, pokretanje procesa zapošljavanja svih ljekara sa evidencije Službe za zapošljavanje, današnji ugovori i ovaj, skoro milion KM, koji dodatno izdvajamo za naš UKC pokazatelj su naše brige za zdravstveni sistem Kantona, zdravlje, ali i zadovoljstvo građana našeg kantona”, kazala je danas nakon potpisivanja ministrica zdravstva TK Dušanka Bećirović.

Direktor UKC-a Denijal Tulumović se zastupnicima u Skupštini TK, Vladi TK na čelu sa premijerom Halilagićem i resornoj ministrici Bećirović zahvalio na prepoznavanju potreba UKC-a i senzibilitetu kojeg pokazuju prema ovoj ustanovi.

„Na prvi pogled ovo su velika sredstva. Međutim, znajući koliki su to projekti u građevinskom smislu i o kako starim objektima se radi, to su relativno mala sredstva. Ipak tek ova Vlada Tuzlanskog kantona je prepoznala potrebe UKC-a i neophodnost ulaganja u opremu, rekonstrukciju objekata i prostora, te prijem novog medicinskog kadra. Sve ovo smatram početkom nekog novog vremena i činjenja pomaka u zdravstvenom sistemu u Tuzlanskom kantonu. Mi smo već poduzeli i određene mjere u pogledu nastavaka edukacije našeg medicinskog osoblja, a koje su zbog COVID-a bile prekinute. Tako da, pred nama je veliki posao u kojem će biti i određenih izazova, ali oni su tu da se za njih traže rješenja“, rekao je direktor Tulumović.

„Još u vrijeme kada smo radili na izradi programa i ekspozea premijera Halilagića imali smo ideju rekonstrukcije porodilišta na Klinici za ginekologiju i akušerstvo. Ova klinika je tercijarni centar koji obavlja visokosofisticirane poslove iz oblasti porodilišta i ginekologije, te koja zbrinjava i sve komplikacije i iz obližnjih kantona, tako i iz privatnih porodilišta, shodno tome, kada su oni spremni stručno odgovoriti svim tim izazovima, mi ćemo se potruditi da im kao Skupština i Vlada, odnosno osnivači omogućimo kvalitetne uslove za rad. S druge, ali ništa manje bitne strane, tu smo i da svim našim građanima omogućimo pružanje zdravstvenih usluga i zdravstvenu zaštitu na jednom višem nivou, nivou koji će sigurno značiti veće zadovoljstvo naših pacijenata“, kazala je jedna od inicijatora ovog projekta, zastupnica u Skupštini Tuzlanskog kantona Zumra Begić.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno