Srijeda, 29 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonVlada TK: Interresorni pristup uočavanju nedostataka u radu sa djecom

Vlada TK: Interresorni pristup uočavanju nedostataka u radu sa djecom

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj vanrednoj sjednici donijela je zaključak kojim prihvata Informaciju koju su sačinili Ministarstvo obrazovanja i nauke, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak sa prijedlozima mjera u vezi sa dešavanjima u Javnoj ustanovi Osnovna škola “Lukavac Grad” Lukavac 14. juna 2023. godine. Vlada Tuzlanskog kantona će u cilju realizacije predloženih mjera imenovati radnu grupu koju će činiti predstavnici Ministarstva obrazovanja i nauke, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak, Ministarstva zdravstva, Ministarstva pravosuđa i uprave, sindikata zaposlenih u obrazovanju, Vijeća roditelja, Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, Odgojnog centra Tuzlanskog kantona, Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, relevantnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Foruma direktora centara za socijalni rad TK, RTV TK i drugih relevantnih subjekata. Radna grupa će u roku od 45 dana provesti sveobuhvatnu analizu s ciljem detektovanja nedostataka u oblasti obrazovanja, socijalne zaštite, zdravstva, pravosuđa i unutrašnjih poslova, te Vladi Tuzlanskog kantona dostaviti odgovarajuću informaciju sa potrebnim prijedlogom dokumenata i akata na dalje postupanje.

Utvrđen prijedlog Izmjena i dopuna Budžeta TK za 2023.

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je prijedlog Izmjena i dopuna Budžeta Tuzlanskog kantona za 2023. godinu, te dokument po hitnom postupku uputila prema Skupštini Kantona. Predloženim Budžetom u iznosu od 677.925.064 KM. Koji je u odnosu na prethodni veći za 11,94% planirano je kreditno zaduženje kod Razvojne banke Fedracije BiH u iznosu od 20 miliona KM. Radi se o finansiranju završetka izgradnje zgrade Policijske uprave Tuzla u iznosu od 1.5 milion KM, izgradnji zgrade Općinskog suda u Lukavcu u iznosu od 3 miliona KM, izgradnji zgrade Općinskog suda u Živinicama u iznosu od 3 miliona KM,  izgradnji zgrade PU Živinice u iznosu od 3 miliona KM, rekonstrukciji zgrade Vlade Kantona u iznosu od 5 miliona i izgradnji, adaptaciji, opremanju i vanjskom uređenju Kampusa Univerziteta u Tuzli u iznosu od 4,5 miliona KM.

Prijedlogom Budžeta za oblast socijalne zaštite obezbijeđena su dodatna sredstva u iznosu od 18,2 miliona u cilju kontinuiteta isplate novčane pomoći za zaposlene i nezaposlene majke porodilje u iznosu od 12.65 miliona KM, 3,7 miliona za isplatu jednokratne novčane pomoć penzionerima i za ostale oblike socijalne zaštite 1,85 miliona. U okviru Ministarstva obrazovanja i nauke predviđena su sredstva za jednokratne stipendije za učenike završnih razreda srednjih škola u iznosu od 1,135.000 KM i 120.000 KM za sufinansiranje završetka radova na izgradnji srednje i osnovne Muzičke škole u Tuzli.

Također, obezbjeđena su sredstva u iznosu od 1 milion KM za kapitalni projekat “Ugradnja svjetala centralne linije na poletno-slijetnoj stazi (PSS)” za JP Međunarodni aerodreom Tuzla, 1,75 miliona za jedinice lokalne samouprave za sanaciju i rekonstrukciju štete na lokalnoj infrastrukturi uzrokovane proglašenjem prirodne nesreće, 1,6 miliona za refundaciju premije osiguranja ZZOTK za 2023. godinu, 0,85 miliona za projekte energetske efikasnosti javnih objekata na području TK i sufinansiranje mjera smanjenja zagađenosti zraka za fizičke osobe kao i finansiranje redovnog rada JU Zaštićeni pejzaž „Konjuh“ Banovići, za rekonstrukciju i sanaciju lokalnih puteva, rekonstrukciju prilaznog puta prema centranoj regionalnoj deponiji „Eko- Sep“ Živinice i izgradnju mosta „Zelenika“ na rijeci Oskova Općina Banovići i Grad Živinice. Prijedlogom Budžeta obezbjeđena su sredstva za isplatu plaća i naknada zaposlenika iz oblasti osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, oblasti kulture i ostalih budžetskih korisnika.

Materijalna šteta od poplava više od 18 miliona KM

Vlada TK prihvatila je Informaciju Kantonalna uprava civilne zaštite o poplavama i klizištima na području Tuzlanskog kantona u periodu  maj – juni 2023. godine. Obilne kišne padavine uzrokovale su bujične poplave i porast vodostaja u svim vodotocima, izlijevanje iz korita i poplavama na području nekoliko općina. Preliminarne procjene pokazuju da se radi o štetama čije razmjere prevazilaze ekonomske mogućnosti općina i kantona, te će biti neophodna pomoć viših nivoa vlasti. Od strane općinskih komisija za procjenu šteta urađene su preliminarne procjena štete od poplava i klizišta za tri općine. Prema tim procjenama materijalna šteta iznosi preko 18 miliona KM.  Poplavljeno je više desetaka stambenih i pomoćnih objekata i poljoprivredno zemljište. Na području kantona su aktivirana klizišta koja ugrožavaju stambene i pomoćne objekte, saobraćajnice i vodotoke. Stanje prirodne nepogode zbog poplava i klizišta proglašeno je na području 4 općine i na nivou Tuzlanskog kantona. U akcijama zaštite i spašavanja vršena je evakuacija nekoliko porodica koje su smještene kod rodbine. Ministarstvo unutrašnjih poslova TK učestvuje i daje veliki doprinos u normalizaciji života, komunikacija, sigurnosti. U toku trajanja nesreće i u akcijama zaštite i spašavanja nije bilo smrtnog stradanja i težeg ozljeđivanja građana i spasilaca.

Vlada TK prihvatila je Izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2023. godinu sa Izmjenama i dopunama Operativnih programa zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja za 2023. godinu.

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO