Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonVlada TK i USAID započinju procese digitalne transformacije

Vlada TK i USAID započinju procese digitalne transformacije

„Tuzlanski kanton će učiniti sve što je u našim mogućnostima da što prije započnemo sa procesima koji se odnose na digitalnu transformaciju javne uprave“, kazao je danas premijer Tuzlanskog kantona na sastanku koji je upriličen sa predstavnicima Agencije za međunarodni razvoj SAD-a (USAID) a na temu procesa koji će se u tom smjeru provoditi na području Tuzlanskog kantona.

Kako su istaknuli direktor USAID-ovog Projekta E-uprave Emir Ramadanović i tehnički voditelj aktivnosti Projekta Goran Kučera „USAID-ov projekat E-uprave, koji je svoje započeo 2020. godine, ima za cilj unaprijediti transparentnost i efikasnost javne uprave na svim administrativnim nivoima vlasti u BiH. Ovo prije svega podrazumijeva unaprijeđenje postojećih i izgradnju novih informatičkih sistema. Jedna od komponenti projekta E-uprave se odnosi na podršku četiri pilot kantona (Tuzlanski, Bosansko-podrinjski, Zeničko-dobojski i Kanton Sarajevo) u procesu centralizovanih javnih nabavki, kao jednog od značajnih koraka za efikasnije i odgovornije trošenje javnih sredstava i efikasniju javnu upravu. Dodatno, projekat podržava i uvođenje informacionog sistema za elektronske građevinske dozvole“ kazali su predstavnici USAID-a, te istaknuli da je Tuzlanski kanton perjanica i pionir u pogledu centralizacije sistema javnih nabavki u Bosni i Hercegovini, a to je preduslov za digitalnu transformaciju ovog procesa.

„Upravo su iskustva Tuzlanskog kantona i Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK bili ulazni parametri za izradu platforme koja treba da bude temelj digitalne transformacije uprave, a to je jedno od reformskih pitanja na kojima insistira i Europska unija“, kazao je danas Ramadanović, ističući da će nova online platforma biti digitalna transformacija postojećeg procesa rada u oblasti javnih nabavki u Tuzlanskom kantonu.

Premijer Halilagić je izrazio spremnost Tuzlanskog kantona da se ide u smjeru digitalne transformacije u svim onim oblastima gdje postoji objektivna mogućnost i spremnost institucije za takve korake. Jedna od takvih oblasti je i prostorno uređenje i građenje.

„Imajući u vidu da smo ove godine planirali određene izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju i građenju spremni smo u te izmjene uvrstiti i odredbe kojima će se omogućiti online podnošenje zahtjeva za izdavanje građevinskih, urbanističkih i drugih dozvola, praćenje procesa odlučivanja organa o ovim pitanjima, te izdavanje rješenja u elektronskoj formi. Time bismo znatno unaprijedili transparentnost postupanja organa uprave, ubrzali postupke, prevenirali eventualne pojave koruptivnih aktivnosti, a građanima, privrednicima i potencijalnim investitorima ponudili značajnu komparativnu prednost Tuzlanskog kantona u odnosu na druga područja u BiH ili okruženju“, zaključio je premijer Halilagić.

Predstavnici USAID-a izrazili su zadovoljstvo iskazanom spremnošću premijera i Vlade Tuzlanskog kantona da intenzivno i u više oblasti pokrene procese digitalne transformacije.

Osim premijera Halilagića, današnjem sastanku prisustvovala je i ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić, sekretar Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK Zdenka Marijanović i pomoćnik sekretara Ureda Adnan Hadžić.

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO