Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonVijećnici u Banovićima će odlučivati o smjeni Gutića, on tvrdi da Kukićeve...

Vijećnici u Banovićima će odlučivati o smjeni Gutića, on tvrdi da Kukićeve napade trpi tri godine

Kolegij Općinskog vijeća u Banovićima je utvrdio datum održavanja sjednice na kojoj će se raspravljati o zatraženom opozivu načelnika Bege Gutića, saznaje Klix.ba. S druge strane, Gutić je kazao da napade trpi već tri godine, a koji su vođeni pod palicom Mirsada Kukića.

Predsjednik Općinskog vijeća Banovići Robert Lapčević za danas je sazvao sjednicu Kolegija, na kojoj je donesena odluka o održavanju sjednice vijeća na kojoj će se raspravljati o inicijativi koja se odnosi na opoziv načelnika Bege Gutića iz SDA.

“U svim zakonskim okvirima i shodno statutu, danas je donesena odluka da će naredna sjednica Općinskog vijeća Banovići biti održana 11. augusta 2023. godine u 16 sati. Tokom sjednice će biti raspravljano o inicijativi za opoziv načelnika. Sigurno će biti i još nekoliko tačaka dnevnog reda o kojima moramo raspravljati”, kazao je Lapčević za Klix.ba.

POKRENUTA INICIJATIVA

Moguća smjena SDA-ovog načelnika Banovića Bege Gutića, izdaju ga i stranačke kolege

Kao što je poznato, predsjedavajućem Općinskog vijeća Banovići prije sedam dana je upućena inicijativa za opoziv načelnika Bege Gutića. Inicijativu je potpisalo 14 vijećnika, među kojima su i dva iz SDA, odnosno Adnan Okanović i Nermin Kovačević.

Potpisnici inicijative navode da su nezadovoljni načinom vođenja politike na prostoru Banovića. Ističu da već duži vremenski period pokušavaju prikupiti dovoljan broj potpisa za pokretanje opoziva, a na kraju su u tome uspjeli. Najviše potpisa, odnosno njih 11 je iz Pokreta demokratske akcije (PDA), dva su iz SDA, dok je jedan iz Naroda i pravde.

Iz PDA, koja je predvodnik procesa u kojem se traži Gutićeva smjena, za Klix.ba su danas potvrdili da nova većina od 14 vijećnika zvanično postoji u Općinskom vijeću Banovića.

S druge strane, putem društvene mreže Facebook Gutić je u petak upriličio uživo obraćanje javnosti, a tom prilikom je govorio i o inicijativi za njegov opoziv. Kako je kazao, ona ga ne iznenađuje, istaknuvši da pritiske iz PDA, koji se upućuju najviše od Mirsada Kukića, trpi već tri godine.

“Već duže vrijeme smo imali određenih saznanja, da su prije svega određene osobe iz PDA, a najvećim dijelom se radilo o Mirsadu Kukiću, pokušavale stupiti u kontakt sa određenim brojem vijećnika iz Kluba SDA. Neki od tih kontakata su nam prijavljeni, a neki ne. Od 2020. godine, kada je SDA ponovo preuzela vlast u Banovićima, odnosno kada smo pobijedili PDA, kada smo pobijedili za načelnika te kada smo osvojili najveći broj mandata u općinskom vijeću, traju konstantni pritisci i napadi na mene kao općinskog načelnika i predsjednika Općinskog odbora SDA Banovići”, kaže Gutić.

On je ustvrdio i da se tri godine pritisci i verbalni napadi, osim na njega, vode i na druge aktivste i izabrane zvaničnike SDA u Banovićima.

“Jutro nakon što smo proglasili moju pobjedu, oni su odmah najavili moj opoziv i to pokušavaju već tri godine. Pokušavaju kupiti određeni broj vijećnika, bilo je tu strašnih pritisaka i na vijećnike iz drugih partija, a koji se nalaze u većini sa SDA”, tvrdi Gutić.

Kada je riječ o SDA-ovim vijećnicima Okanoviću i Kovačeviću koji su podržali inicijativu za opoziv načelnika, Gutić je kazao da ga nije iznenadila podrška koju je Kovačević dao, ali da je suprotnog stava vezano za postupak stranačkog kolege Okanovića.

“On me iznenadio. Prije godinu dana je imao razgovor sa mnom kao predsjednikom stranke i općinskim načelnikom. Tada mi je otvoreno kazao da je imao razgovore sa Kukićem te da je odbio njihovu ponudu o izlasku iz SDA i priključenju Klubu PDA u Općinskom vijeću Banovići. S druge strane, Kovačević u posljednjih godinu dana je pokazivao određene devijacije u ponašanju kada je riječ o njegovoj aktivnosti unutar kluba, kao i zahtjevima koji su išli do te mjere da je pokušavao uslovljavati svoju podršku”, tvrdi Gutić.

Gutić je potvrdio i da je upoznat sa trenutnim pritiscima koji se ispoljavaju unutar Rudnika mrkog uglja u Banovićima, a u kontekstu glasanja za njegovu smjenu na referendumu, ukoliko do njega u konačnici dođe.

“Upoznati smo sa pritiscima, posebno nakon najnovijih dešavanja unutar RMU Banovići, odnosno nezakonite smjene uprave rudnika te nezakonitog imenovanja nove na godinu dana. Njihova matrica je nama od ranije poznata. Putem famoznog sindikata kojim iz sjene upravlja Kukić, oni pokušavaju da u ovom trenutku, vrše pritisak na rukovodioce unutar rudnika, preko kojih bi onda ostvarili pritisak i na zaposlenike, a kako bi prije svega napustili sindikat koji broji 1.600 zaposlenika te kako bi pristupili njihovom koji je u ovom trenutku manjinski i ima oko 1.100 članova”, kazao je Gutić te nastavio:

“To je dobro oprobana matrica koju su oni koristili i ranije, kada je u pitanju političko djelovanje unutar rudnika i preko kojeg su ostvarivali svoje političke ciljeve i interese, posebno u izbornim kampanjama. Moje mišljenje je da nisu isti uslovi, jer ovo nije 2018. godina, kada su pokušali uništiti SDA, ne samo u Banovićima, već cijelom kantonu. Ali, ni tada nisu uspjeli napraviti očekivani rezultat.”

Inače, prema proceduri, vijećnici će na narednoj sjednici raspravljati o inicijativi koja se odnosi na opoziv općinskog načelnika. Ukoliko ona bude usvojena, uslijedit će raspisivanje referenduma na kojem će građani odlučivati da li su za Gutićevu smjenu ili ne.

(Klix)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO