Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonUskoro statusno rješavanje pitanja nacionalnih kulturnih društava u TK

Uskoro statusno rješavanje pitanja nacionalnih kulturnih društava u TK

Tuzlanski kanton uskoro će donošenjem adekvatne odluke riješiti statusna i institucionalna pitanja temeljnih organizacija naroda Bosne i Hercegovine u Tuzlanskom kantonu. Dogovoreno je to danas na sastanku premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića i ministra kulture, sporta i mladih Damir Gazdić sa predsjednicima Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Sanjinom Kodrićem, Hrvatskog kulturnog društva „Preporod“ Nikolom Čičom i njihovim saradnicima.

Rješavanje ovih pitanja je naš zajednički interes što pokazuje neophodnost saradnje, međusobnog uvažavanja i suživota, a što u osnovi i jeste Bosna i Hercegovina. Donošenjem sistemskog rješenja, kojim bi se definirale organizacije naroda Bosne i Hercegovine s historijskom kontinuitetom rada i djelovanja, institucionalno prepozano njihov dosadašnji doprinos i stvorit ćemo preduslove za njihov još intenzivniji rad, ali i međusobnu saradnju na zajedničkim projektima“.

Proglašenjem Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“, Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ i Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva „La Benevolencija“ organizacijama od posebnog interesa za Tuzlanski kanton definirat ćemo područje djelovanja ovih organizacija, zaštititi njihovo znakovlje, naziv i tradiciju, te ćemo pokazati koliko njegujemo kulturu različitosi i međusobnog uvažavanja, rečeno je danas.

„Napredak, Prosvjeta, La Benevolencija i Preporod su, imajući u vidu ličnosti koje su okupljale kroz historiju, stipendirale najučenije i najpriznatije osobe iz naše historije, stvarali su bosanskohercegovačku naučnu i kulturnu elitu“, složili su se predsjednici Čiča i Kodrić.

„Rješavanjem statusnih pitanja ovih društava, ova društva izvodi iz 1949.godine kada je zabranjen njihov rad i oduzeta njihova imovina“, kazao je predsjednik  Kodrić.

„Vlada Tuzlanskog kantona u potpunosti razumije važnost rješavanja institucionalnih i statusnih pitanja ovih društava. Do sada smo kontinuirano, duži vremenski period unazad finansijski podržavali rad svih ovih kulturno – umjetničkih društava, a sad se uz objektivnu potrebu povećanja tih sredstava moramo pobrinuti da sistemski riješimo i njihova statusna pitanja, za što u Tuzlanskom kantonu ne postoji niti jedna prepreka da bude urađeno. U tom svjetlu potrudit ćemo se da se ovo pitanje čim prije nađe na sjednici Vlade i da Preporod, Napredak, Prosvjetu i La Benevolenciju vratimo na mjesto koje im zaista i pripada“, zaključio je premijer Halilagić.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno